Hyderabad The Land Of Baigan – Day 4

28 Mac 2015

Klik cite sebelum nya di sini.

Hari ke 4 di Hyderabad…..tu dia…lama no nak tunggu mood mari untuk update next story kan. Kemalasan tahap maksima nampaknya. Ok lah hari ke 4 ni plan nye ke Golconda Fort & Tomb. Dua-dua kawasan ni terletak berdekatan dan di dalam satu kampong yang sama. Plan nya malam ni nak tengok Golconda Show dekat Golconda Fort. Jadi kami pergi melawat tomb dulu baru lah ke Golconda.

Untuk info lebih lanjut ape kebendanya Golconda Fort ni boleh la rujuk wiki. Tapi aku ringkaskan Golconda ni Fort yang dibina pada zaman kegemilangan raja-raja Qutb Shahi pada tahun 1500. Tu diaaa…..500 tahun punye sejarah. Golconda ni terletak di kawasan barat Hyderabad. Apa yang membuatkan Golconda ni femes ialah kawasan ini sangat kaya dengan sumber mineral asli seperti batu permata yang terkenal di dunia. Dalam kata lain Gred A punya permata. Menurut tourist guard yang kami ambik masa kami tour Golconda tu (which is only Sheema & Sara je yang gigih tour sampai abis Golconda tu. The rest bentang tikaq dok atas padang. En Toy tour sendiri) saki baki batu permata tu masih tersimpan lagi di dalam Golconda Fort ni sehingga kini. Masa awal-awal tour tourist guard kami buat demo magical akustik sistem dekat pintu gerbang masuk pertama ke Golconda Fort. Pada masa dulu, pak guard istana akan bagi sign tepok tangan kat pintu masuk ni untuk panggil pak guard kat atas bukit golconda yang menempatkan istana raja. Jarak dia lebih kurang 90 m denga ketinggian 300 kaki. Rekabentuk dinding-dinding fort ni berupaya untuk memerangkap bunyi supaya boleh didengar oleh pengawal kat atas bukit. Selain daripada tu salah satu bilik kat dalam istana ni bila kita berbisik dekat tiang A, kawan kita boleh dengar apa yang kita bisikkan tu kat Tiang B yang terletak bertentangan antara satu sama lain. Itu yang membuat kan Fort ni femes. Belanja dulu 1 gambo. (Tadi kata nak ringkaskan…tapi terbanyak pulak idea)

Situ lah terletak nya istana raja yang depa panggil guard depa guna tepok-tepok tangan je. (Bukan tepok amai-amai)

Situ lah terletak nya istana raja yang depa panggil guard depa guna tepok-tepok tangan je. (Bukan tepok amai-amai)

Tapi sebelom kita explore Golconda Fort, nak cite pagi ni kami pergi Tomb Qutb Shahi dulu. Jarak antara fort ke tomb lebih kurang 2km. Dipercayai terdapat satu terowong bawah tanah yang menghubungkan kedua-dua tempat ni pada masa tu. Terowong tu bermula dari bilik bawah tanah berdekatan tempat raja-raja dimandikan sesudah mangkat. Lepas tu derang akan melalui terowong tu untuk ke Tomb untuk dikebumikan. Kalau Fort ni dah buat aku kagum….tomb dia lagi la bertambah kagum. Seluruh keluarga Qutb Shahi disemadikan kat sini. Apa yang buat aku kagum besar tomb tu dah sama besar dengan satu bijik banglo. Besaq bang ang. Sekali lagi ternganga tengok rekabentuk & detials arch dia.

Tomb of Muhammad Quli Qutb Shah - Sultan ke lima dynasty Qutb Shahi

Tomb of Abdullah  Qutb Shah – Sultan ke tujuh dynasty Qutb Shahi

Masok ke Tomb ni kena bayar. Tiket nye 10 rupees. Kawasan ni sangat luas & jarak antara satu tomb ke tomb yang lain boleh tahan le meleleh peloh-peloh membanjiri ketiak. Tapi nasib baik ada pokok-pokok besar yang boleh kami rest berteduh kalau rasa nak tercabot kaki.

Kalau takmo sesat sila rujuk peta yang ada kat dalam kawasan ni. Nak tanya kat awek dalam gambar ni pon boleh. Dia lama dah bermastautin kat Hyderabad

Kalau takmo sesat sila rujuk peta yang ada kat dalam kawasan ni. Nak tanya kat awek dalam gambar ni pon boleh. Ce tengok cara dia posing tu,  sangat-sangat mengalukan kedatangan hangpa semua.

Kami menghabiskan masa lebih dari setengah hari kat sini. Mana tak nye, kat sini le paling banyak gambar. Letih ambik gambar, teman sara buat sketch sambil-sambil gosip duduk bawah pokok. Ralit duduk kat sini. Redup & berangin. Lagi pon nak pergi ke Golconda tengah-tengahari rembang buat apa. Jom cuci mata dengan gambar-gambar sekitar kawasan tomb.

Tomb ni terbengkalai. Siap Separuh jalan. Tomb ni disemadikan Abul Hasan Tana Shah iaitu raja yang ke 8 & terakhir sebelum Dynasty Qutb Shahi berakhir.

Tomb ni terbengkalai. Siap Separuh jalan. Tomb ni sepatutnya disemadikan Abul Hasan Tana Shah iaitu raja yang ke 8 & terakhir sebelum Dynasty Qutb Shahi berakhir. Walaubagaimanpun raja ni disemadikan di tempat lain dan bukan di makam raja

The twin tomb. Bersemadinya physicians of Sultan Abdullah yang mana menjadi kesayangan sultan. Beliau adalah salah satu golongan bukan dari keturunan raja yang disemadikan di sini

The twin tomb. Bersemadinya physicians of Sultan Abdullah yang mana menjadi kesayangan sultan. Beliau adalah salah satu golongan bukan dari keturunan raja yang disemadikan di sini

Great Mosque

Great Mosque

Sultan Muhammad Qutb Shah's Tomb.

Sultan Muhammad Qutb Shah’s Tomb. Sultan ke lima Dynasty Qutb Shahi

Tomb of Sultan Quli Qutb Shah. Sultan pertama Dynasty Qutb Shah

Tomb of Sultan Quli Qutb Shah. Sultan pertama Dynasty Qutb Shah

Ada 8 semuanya sultan-sultan Qutb Shah ni. Tapi aku tak upload semua sebab nak upload gambaq   kami sepanjang berada kat sini. Sebenarnya setiap inci kawasan dan arch kat sini sangat menarik & fotogenik. Tu yang rasa nak upload semua gambaq-gambaq yang ada. Disebabkan arch dan senibina tomb yang sangat cantik ni, secara automatiknya menjadikan gambar model nya pon cantik. Ke memang model nye fotogenik? (mati laaaa peminat tutop laptop. Nyampah dengo statement aku)

Gitewwww....pose ala-ala sex and the city terlebih sudah.

Gitewwww….pose ala-ala sex and the city terlebih sudah. Meninggei kata sara

Dalam salah satu kawasan hammam

Dalam salah satu kawasan hammam

Bertiga saja. Along & sara dah surrender di bawah pokok. Sara bagi alasan nak sketch, Along nak temankan sara.

Bertiga saja. Along & sara dah surrender di bawah pokok. Sara bagi alasan nak sketch, Along nak temankan sara kengkonon nye

us at tomb 4

Cantik gile arch & detailing dia.

Cantik gile arch & detailing dia….dan model-model nye

tomb 7

Tq Abam photographer

Tq Abam photographer

Lepas puas pose situ sini kami lepak bawah pokok sementara tunggu petang. Dah redup sikit kami pergi ke Golconda Fort. Naik auto kat luar ni je. Dekat je pon, tambang auto 20 rupees sorang. Nak masuk ke Golconda kena beli tiket berharga 100 rupees. Tripod tak boleh bawak. kena sewa kat store yang berharga 20 rupees. Semua korang nak cas. Ampeh. Lepas tu kat dalam kami decided ambik tour agent nak bercerita pasal sejarah Golconda. Tour agent ni kami bayar 450 rupees. Maka berlegar-legar le kami dalam Golconda ni sampai malam sebab nak tunggu show Golconda light & sound. Show ni kena bayar 130 rupees. Cas lagi. Nan hado la korang. Esok lusa nak kentot pon korang cas. Light & sound show ni menggunakan suara latar Amitha Batchan. Show ni menceritakan sejarah sultan-sultan qutb shahi dan macamana terbina nya Golconda. Apa yang menariknya show dibuat di dalam fort itu sendiri iaitu di dalam kawasan istana sultan. Apa yang tak menariknya show tu bosan. Aku tengok dalam youtube ada le part berlakon sebagai sultan. Tapi in reality sekarang ni nan hado. Ada penceritaan minus one je. Lepas tu hala kan lampu-lampu kat kiri kanan, atas bukit, depan belakang. Tu je? Part nanyi tu depa pasang minus one. Lenkali buat la ada penari-penari keluar menari ke. Wey aku masok bayar okey. Aku siap tertido & mimpi along buat lime ice bagi sorang satu. Dah le lapaq & dahaga. Pulak tu tiap kali amitha batchan intro pasal sultan si sara dah histeria tanya woit ni sultan ke berapa dah ni? Semua skali ada 8 sultan yek. Maka bertabah la menjadi makanan nyamuk-nyamuk. Mr Pappi stay kat belakang beramah mesra dengan rakyat tempatan sambil-sambil isap cerut. Cisss….patot dia bleh buat releks je. Kalau tak dia orang pertama berdengkur. Kesimpulannya tak rekemen pon show ni.

Selain daripada show ni, Golconda Fort sangat worth untuk dilawati. Jom layan gambo. Oh ye…terjumpa jugak auntie-auntie dari Malaysia yang kami jumpa kat Ramoji aritu kat sini. Ngalahkan kapal karam le kami nyembang. Dah macam blend with local gaya nye yek. Jom layan gambar.

Istana sultan

Istana sultan

golconda fort 7

Kawasan theater dari atas bukit

Laluan dari main enterance ke istana. Terdapat tiga laluan kalau tak silap iaitu, laluan rakyat biasa, laluan tentera & laluan orang kenamaan

Laluan dari main enterance ke istana. Terdapat tiga laluan kalau tak silap iaitu, laluan rakyat biasa, laluan tentera & laluan orang kenamaan

Tak ingat ni kawasan apa. Ruang penyimpanan kot.

Tak ingat ni kawasan apa. Ruang penyimpanan kot

Tu dia...muka berminyak-minyak dah boleh goreng ikan.

Tu dia…muka berminyak-minyak dah boleh goreng ikan. Ni nama nye pose redha

Abam srk pon nak jugak

Abam srk pon nak jugak. Lepas ni sure buat gambaq profile

Nin dia....heroin abam tadi

Nin dia….heroin abam tadi

Golconda Fort - view at night

Golconda Fort – view at night

Abis je show….terus ambik auto pergi ke town. Kami pergi makan kat shopping mall sebab esok nak balik dah. So boleh la feeling-feeling orang kaya malam ni. Eat like a sultan. Mall dia aku tak ingat dah napa apa. Tapi kat situ ada hard rock cafe. Beli sikit apa yang patot. Tshirt dia murah compare dengan hard rock cafe yang lain. Lepas tu makan dalam mall. Kedai ni kedai orang0orang kaya kot sebab yang mai semua segak-segak pakai formal. Kami je berlemuih & berpeluh ketiak-ketiak. Depa yang mai sini semua merelip sari mari. Cawan dia pon berkilat ala-ala sultan punya cawan dalam cite musang berjanggut. Waiter dia pakai serban tinggi baq ang. Dah la penyambut tetamu tunggu siap-siap depan lif. Siap jemput lagi depan pintu mall.  Mampuih dah…….brapa pulak nak kena ni. Bila tengok harga makanan terkejut. Murah & mampu milik wey. Kami order beriani seafood & ayam. Lepas tu ada lauk apa tah lagi. Total semua 1778 rupees. Bahagi 6 orang dalam 300 rupees iaitu 19 ringgit sorang. (100 rupees = 6.05 rm)

Permaisuri sedang menanti dayang-dayang je rupa lagak nye

Permaisuri sedang menanti dayang-dayang je rupa lagak nye. Tu diaaaa cawan depa. Merelip.

Selepas makan baru perasan ada gajah depan pintu masok

Selepas makan baru perasan ada gajah depan pintu masok. Tudiaa….bapak gajah depan mata tak perasan sebab lapaq. Maka jom ambik gambaq dengan gajah pulak.

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati. Apa lagi…..lepas makan balik rumah le. Balik rumah mintak picit kaki. Hehehe…..(untong laaaa ada orang picit kaki) Maka habisla cite untuk hari ke 3 di Hyderabad. Esok ada satu hari lagi sebelom flight balik kami ke kl sebelah malam. Hari ke 4 ni kami nak repeat balik Charminar untuk sessi menghabiskan rupees yang ada.

Hyderabad The Land Of Baigan – Day 3

27 Mac 2015 Klik sini untuk cite Day

Hari ke 3…hari ni kami akan ke Ramoji Film City. Satu hari suntuk akan dihabiskan kat film city ni. Apakah dia Ramoji Film City?? Ala macam Universal studio apa semua la tapi ni version hindi & tamil. Hebat kan derang siap ada film city untuk shooting filem derang. Seperti yang semua tau India kan femes dengan industri bollywood & tamilwood nye. Jadi kat film city ni derang buat shooting location untuk filem-filem depa. Contoh nye filem Chennai Express scene deepika lari-lari kejar train lepas tu SRK hulur tangan dia. Ohhh….i is penggemar cite bollywood hokey. Bukan aku je…Along & nowwa pon sama. Tapi dalam ati tersemat nak pergi shooting film desperate housewife & sex and the city. Wishlist aku ngan sheema ni.

Malam tadi dah deal dengan vijay untuk pak supir yang akan bawa kami ke Ramoji Film City. Dia cas kami 2800 rupee satu hari suntuk. So 2800 bahagi 6 orang, jadi nya 470 sorang. Lebih kurang 30 ringgit sorang. Sebelom tu mamat supir ni bawak kami breakfast kat hotel. Hahaha…terasa seperti jutawan kan. Dia kata taj mahal hotel ni femes kat sini. Vijay pulak ada berpesan kat dia suruh bawak kami makan dekat kedai yang bersih, cekap & amanah bebas dari kotoran. Gituuuu…dia tak tau Abam ramy sahak dah minum ayaq tebu depan masjid mecca yang mana kaki tebu tu terendam atas tanah. Eh tanah tu ada air skit2 tak tau la air apa. Memang blend sungguh dengan local abam rama samy ni. Betoi ke dia ni lahir kat sura gate? ke lahir kat india? Ok berbalik kepada makan ala-ala orang kaya tadi kami order puri, vada, onion ottapam & chai. Chai & vada dia paling best among the other cafe. Total makan 113 rupee sorang lebih kurang 7 ringgit. Hurm makan di hotel dengan harga berpatutan. Cantek!

Breakfast kat hotel. Kaya gile trip ni

Breakfast kat hotel. Kaya gile trip ni. Ini kali je laaaa

Sedap oii vada ni. Crispy di luar lembut di dalam

Sedap oii vada ni. Crispy di luar lembut di dalam

Perjalanan dari Banjara hills ke Ramoji mengambil masa lebih kurang 45 minit. Ni kalau traffic ok. Masa balik traffic jem gile bila nak sampai new town.  Tiket masok 800 rupee untuk dewasa. Ada jugak pakej-pakej yang derang buat. Pakej tu temasuk dengan lunch kat dalam taman ni. Tapi kami ambik tiket biasa je. Sebelom masok ke dalam ni kami beli topi kat kedai cenderamata. Vijay kata cuaca panas gile, so digalakkan pakai topi. Aku beli topi cowboy harga dia 130 rupee. Dah habis guna bleh bawak blik bagi kat mucid. Sampai kl mucid letak atas meja dia buat hiasan.

ramoji enterance 1

Selamat Datang Ke Ramoji Film City

Selamat Datang Ke Ramoji Film City

Harga tiket masuk ke Ramoji. Yang ni termasuk Pakej Lunch buffet

Harga tiket masuk ke Ramoji. Yang ni termasuk Pakej Lunch buffet

Lepas beli tiket kami kena ambil bas yang dah sedia menanti kat dalam. Dari situ kami kan dibawa menaiki bas beramai-ramai dengan rombongan yang lain untuk ke dalam Ramoji Film City. Jauh jugak nak ke dalam park ni kena melalui kampong-kampong dan kandang-kandang binatang. Bau haruummmm semerbak. Keluasan Ramoji lebih kurang 1600 acres. Nama ramoji ni adalah nama owner taman tema ni sendiri iaitu seorang producer filem india & dibuka pada tahun 1996.

Bas yang bawak kami tadi akan pergi ke entrance Ramoji film city di mana kat situ ada show pembukaan oleh penari-penari derang. Aku rasa dah banyak entrance dah kami masok. Ingatkan dah sampai rupanya ada lagi entrance belah dalam.

Dekat depan ni ada show pembukaan selamat datang. Jambatan tu akan diturunkan menandakan show di dalam taman tema di sudah bermula

Dekat depan ni ada show pembukaan selamat datang. Ada Jambatan kat depan tu akan diturunkan menandakan show di dalam taman tema di sudah bermula

Lepas tengok show pembukaan kami bukan terus masuk ke dalam taman tema. Rupanya ada bus cantik menanti kami kat luar untuk bawa kami ke shooting set di dalam taman yang seluar 1600 acre ni. Wow weee eksited nye. Paling tak sangka kat Hyderabad ni ada film city yang grand macam ni. Tu laaa suka under estimate negara ni. Walaupon huru hara atas jalan tapi industri pelancongan derang berkembang dengan adanya idea-idea  seperti membina taman tema macam ni. Dan derang sangat-sangat berbangga okey dengan industri filem negara derang.

Hooreyy...jom naik bus cantik

Hooreyy…jom naik bus cantik

Peraturan nyaaa…kami dikehendaki menaiki bus yang sama setiap kali turun ke shooting location. Lepas dah melawat ambik2 gambar kat site sila naik balik bus yang sama. Tapi nan hadooo la kan….dah cepat sangat pon bus tu bagi masa. Mana sempat nak posing-posing sakan atas ketapi. Memang kena tinggal bus pon. So untuk ke lokasi seterusnya kami tumpang bas orang lain. Tapi kena make sure penumpang asal duduk siap atas bus baru la kami boleh menumpang. Duduk la atas tangga. Sapa suruh kena tinggal bas.

Salah satu punca kena tinggal bas sebab buat scene ni

Salah satu punca kena tinggal bas sebab buat scene ni

salah satu scene deepika padukone berlari-lari ke arah SRK. Ayarkkk deepika version kuasa dua

salah satu scene deepika padukone berlari-lari ke arah SRK. Ayarkkk deepika version kuasa dua

Masa ni dah tau kena tinggal bus so kami sambung posing balik. Alang-alang dah kena tinggal

Masa ni dah tau kena tinggal bus so kami sambung posing balik. Alang-alang dah kena tinggal

Dah kena tinggal bus pastu gaduh laki bini. Hahaha....sara tu dah kenapa cakap sorang2

Dah kena tinggal bus pastu gaduh laki bini. Hahaha….sara tu dah kenapa cakap sorang2

Nasib baik ada bus offer nak tumpang kan kami. Kalau tak kena menapak. Dan ada hikmah jugak kena tinggal bus. Kami naik bus dengan rombongan pakcik-pakcik & makcik-makcik local yang mana pakcik-pakcik ni pakai baju putih & kain sarung putih. Agaknya derang ni ajk jkk kampung kot. Ada a few jugak yang berkaki ayam. Gile panas2 tengahari terik ni releks je derang tak pakai kasut. Lokasi seterusnya adalah shooting location airport.

Masa kat sini kami dah jumpa balik bus kami. Jadi kami taknak masuk ke airport. Selain serik kena tinggal kami rasa tak yah le nak masuk dalam airport. Sama je kan semua airport. Tapi….pakcik-pakcik dalam bus tadi berduyun-duyun nak masuk ke airport. Dalam hati aku laaa airport je pon. Tu pon nak tengok. Krik..krik…krik…lepas tu terdetik….Ya Allah… berlagak nye aku.

Ko tau tak derang tu datang dari tah kampung-kampung pendalaman yang tak pernah jumpa bangunan tinggi lebih tinggi daripada rumah derang. Ko tau tak derang tu tak mampu nak pergi ke airport apatah lagi nak naik kapal terbang. Ko tau tak ntah-ntah nilah pertama kali derang dapat tengok real airport yang selama ni derang tengok dalam tv je.  Krik..krik….sebak wey bila tengok muka pakcik-pakcik tu yang eksited masuk ke airport berkaki ayam sambil senyum-senyum mendongok sampai ke siling & jelas terpancar muka keriangan bila dapat menjejak kan kaki ke dalam airport. Balik kampung nanti boleh la dia bercerita dengan kawan sekampung yang tak berpeluang nak sertai rombongan ni. Insap seketika…dalam hati betapa bersyukur nya aku dengan nikmat dan rezeki yang Allah bagi sehingga dapat selama ni aku & Mr Pappi berjalan melihat dunia.

Airport shooting location.

Airport shooting location

Lekas-lekas naik bas kami yang asal takut kena tinggal lagi dan sempat jugak babai-babai pakcik-pakcik tadi. (Ceh…penat babai-babai…kat depan tu jumpa lagi. Satu hari suntuk jumpa derang lagi dah semua dok berkumpol dalam taman tema ni) Dan…kami jumpa orang india Malaysia kat sini. Ramai pulak tu mai dari kajang & cheras derang buat rombongan. Terkejut oooo ada orang india tegur dalam bahasa malaysia kat india.  Jom layan gambar apa yang ada lagi kat sini

Cantik gile kubah & details dia. Scene nari-nari atas tangga

Cantik gile kubah & details dia. Scene nari-nari atas tangga

Ni kalau cite orang-orang kaya kena guna bunglow atas bukit macam ni

Ni kalau cite orang-orang kaya kena guna bunglow atas bukit macam ni

Rumah-rumah kampong dalam filem tamil

Pejabat-pejabat atau balai polis macam dalam cite tamil

ramoji set_

Hahaha...hollywood pon ada. Takyah la nak apply visa apa bagai. Dah sampai US pon

Hahaha…hollywood pon ada. Takyah la nak apply visa apa bagai. Dah sampai US pon

ramoji park

Set filem purba

Set filem purba

Ada show wild-wild west. Nan hado...tak best. Tembak-tembak mati.

Ada show wild-wild west. Nan hado…tak best. Tembak-tembak mati.

Motif gambo ni? nank nunjuk sjcam & kegunaan nya

Motif gambo ni? nak nunjuk sjcam & kegunaan nya

ok.....yang ni sampai la aku pikir apa tah motif pose cenggini.

ok…..yang ni sampai la aku pikir apa tah motif pose cenggini

Berbangga dengan sepanduk malaysia

Berbangga dengan sepanduk malaysia. Details seni pintu ni sangat cantik

Disebabkan pintu ni cantik ramai pulak nak bergambo kat sini

Disebabkan pintu ni cantik ramai pulak nak bergambo kat sini

Ni jugak dengan pose joga masing-masing

Ni jugak dengan pose joga masing-masing

Ni wajib sebab hantu pintu

Ni wajib sebab hantu pintu

Mr spider man pon ada

Mr spider man pon ada

Masa ni derang tengah setting untuk majlis kawen belah malam. Orang kaya mana la punya majlis kan. Lawa gile

Masa ni derang tengah setting untuk majlis kawen belah malam. Orang kaya mana la punya majlis kan. Lawa gile

Sampai satu lokasi kat atas bukit, adalah destinasi terakhir kami. Lepas ni free & easy sendiri-sendiri punya aktiviti. Kat lokasi terakhir ni ada persembahan kebudayaan setiap 10 minit. Penari-penari akan menari & lepas tu bergambar dengan pengunjung. Kat sini kami sempat bergambar dengan penari-penari & rombongan pakcik-pakcik tadi.

Ni penari import. Jahanam filem

Ni penari import. Jahanam filem

Penari sebenar

Penari sebenar. Mamat sebelah aku tu malu-malu nak ambik gambar dengan kami.

Bergambar dengan crowd tempatan

Bergambar dengan crowd tempatan

Pakcik-pakcik gembira ber chit chat sesama derang

Pakcik-pakcik gembira ber chit chat sesama derang

pose hot 2

Panas wey...tapi tetap pose hot

Panas wey…tapi tetap pose hot

us ramoji record

Perut berkeroncong dah minta di isi. Kami sempat tengok show kebudayaan, light & action show & ada dua tiga show lagi. Tapi paling best….bila time makannnn. Mula-mula nak makan kat cafe buffet. Tapi makanan dia international. Selain indian cuisine ada la makan antarabangsa. Tapi agak mahal. Tak jadi la…aku ngan sheem pergi cafe vegeterian. Buffet jugak tapi harga murah. Bila convert dalam 12 ringgit satu kepala. Dan teh best ever rasem yang aku rasa adalah kat sini. Sedap gile wey. Memang india terror nak mampus masak vegeterian. Tambah nasi 3 kali. Haaaa….menyandaq kekenyangan. Gambaq takde sebab pelahap tahap kritikal makan. Lepas makan kami solat dekat luar depan cafe. Sara ada bawak khemah so boleh dijadikan lapik. Sepanjang kat situ kami tak jumpa surau. Nasib baik sara ada bawak khemah buat lapik.

Salah satu cafe yang ada dalam ni

Salah satu cafe yang ada dalam ni

Sepanjang kat sini dekat 5 botol air mineral habis. Kat sini ada disediakan air-air paip untuk minum tapi kami tak nak ambik risiko. Kang cery bery pengsaaann. Hanya Abam rama samy je yang tahan minum air paip kat sini.

Drinking water. Sila kan pada sapa yang tahan

Drinking water. Sila kan pada sapa yang tahan. Caya lah ane. Steady tak pakai kasut

Lepas makan mood posing masih lagi ada walaupon keletihan

Lepas makan mood posing masih lagi ada walaupon keletihan

Kena aku ada jugak baru berseri gambar

Kena aku ada jugak baru berseri gambar. Matilaaa kena kutuk di blog sendiri

Masa ni dah tahap berat bontot tak lalu jalan. Kat depan tu ada mamat berselfie depan time lapse abam ramy sahak. Cisss.....tercemar time lapse aku

Masa ni dah tahap berat bontot tak lalu jalan. Kat depan tu ada mamat berselfie depan time lapse abam ramy puak tu. Cisss…..tercemar time lapse aku

Pakcik & makcik yang sangat sporting. Kami panggil bapak angkat sara. Gemo betol dia dengan sara. katanya sara macam jepon

Pakcik & makcik yang sangat sporting. Kami panggil bapak angkat sara. Gemo betol dia dengan sara. katanya sara macam jepon

Sampai pukol 6 petang bus-bus dah menunggu untuk bawak kami ke tempat mula-mula datang tadi. Maka berakhirlah trip satu hati di Ramoji Film City hari ni. Otw nak balik ke rumah kami mintak supir bawak kami ke kedai beriani yang femes yang orang local pergi. Lepas tu kami bayar dia suruh dia balik sebab kalau tunggu dia nak cas extra. Katanya dia punya cas sampai pukol 7 sahaja. Balik takpe kami naik auto melambak kat luar. Kedai makan ni di panggil shahi. Aku rasa dalam banyak-banyak beriani yang kami makan, aku paling suka yang ni.Pedas gile & ayam gril dia sangat best. Gobi manchuria mak aiiii…sampai sekarang ni tak jumpa yang sesedap situ. Balik rumah tak basuh tangan dengan sabun. Simpan nak cium sebelom tido. Kos dinner kami dalam 11 ringgit sorang. Ambik beriani kambing, ayam grill, gobi manchuria. Beriani seperti biasa banyak sangat. Satu kampung bleh makan.

Shahi beriani. Pedas sehingga menjilat jari

Shahi beriani. Pedas sehingga menjilat jari

Kebab & chicken grill

Kebab & chicken grill

Paneer puri. Makan dengan kuah cair macam air ada rasa mint-mint sikit

Paneer puri. Makan dengan kuah cair macam air ada rasa mint-mint sikit

Blend with local. Dah macam local dah pon. Sama bau

Blend with local. Dah macam local dah pon. Sama bau

Balik apartment kami ambik auto. Aku terus masok bilik, mandi, berak & golek-golek layan wifi. Abam remy, sheema & sara keluar lagi pergi cari chai pulak. Lepas minum chai derang layan penduduk local main kriket depan rumah. Kat depan apartment ni ada padang khas untuk kriket. Paling best bila kata kami dari Malaysia terus derang sebut badminton & dato lee chong wei. Siap tanya kita org main badminton tak? Krik…krik..krik….Dah lama rupanya aku tak main badminton & bersenam. Hahaha.

Kriket team

Kriket team

kriket_kriket team 2 Dah dah le sara & abam ramy oiii….balik cepat p mandi. Dari pagi tadi berpeloh-peloh ketiak tu. Maka berakhirlah sudah aktiviti hari ke 3 di Hyderabad. Jumpa lagi nanti untuk hari ke 4.

Hyderabad The Land Of Baigan – Day 2

26 Mac 2015

Cerita Day 1 Kat sini

Senang je nak tau macamana hari  dah siang kat Hyderabad ni. Aku rasa kat seluruh negeri di India ni kot, kalau tiba-tiba terbangun dari tido dengar bunyi hon motor, kete, lori apa semua kat luar tu…..haaa…maknanya hari dah siang. Bukan India le kan kalau tak hiruk pikuk. Mr Pappi & Sheema dah keluar awal lagi nak ke flea market. Pukol 6 pagi dah keluar. Aku ngantok baq ang. Semalam dah le tidoq pukol 3 pagi. Lagi pon baru hari pertama. Enjin baru nak warm up. (Tarik balik selimut sambung tidoq) Jom layan gambar flea market yang Mr Pappi ambik pagi ni.

Fast food katanya. Idok le lalu teman nak makan kat sini. Ambik gambo je la

Fast food katanya. Idok le lalu teman nak makan kat sini. Ambik gambo je la

Pantun 2 kerat : Bangun pagi nak gosok gigi.....air kat umah tak adaaa.....(Takde air kot kat umah sampai ke market dia gosok)

Pantun 2 kerat : Bangun pagi nak gosok gigi…..air kat umah tak adaaa…..(Takde air kot kat umah sampai ke market dia gosok)

market day 1

sayor1

Tiba-tiba dia muncul depan camera. Suruh ambik gambar dia

Tiba-tiba dia muncul depan camera. Suruh ambik gambar dia

market 3 day 1

Rancangan nya hari ni kami akan ke Chaminar. Chaminar ni adalah pekan lama Hyderabad. Ada pelbagai market & makanan kat sini. Pendek kata sinilah kawasan rakyat tempatan shopping barang-barang keperluan. Suasana ala-ala chowkit tapi lagi sesak dari chowkit. Macam-macam benda ada jual kat sini. Daripada barangan rumah sampai la pakaian dalam. (Aku tak beli pon….fancy sangat dah macam citrawarna pon ada)

Dari rumah (Banjara hills) ke Charminar market kami ambik 2 auto. Tahan tepi jalan je. Deal harga dulu…gebuk gebak..gebuk gebak…driver auto cas tambang 150/ auto. Satu auto boleh naik 3 orang. So sorang 50 rupee. Kena deal harga dulu kalau tak derang ni kaki kencing. Dah la suka kencing merata-rata tepi dinding.

Dekat Charminar jugak ada monumen ala-ala Arch De Triomphe. Yang ni la jadi landmark Hyderabad. Pelancong boleh naik ke atas untuk tengok suasana haru biru Hyderabad. Of coz nak naik ni kena beli tiket. Tak india la kan kalau masok free specilally pelancong. Camera pon kena bayar wey kalau nak masok. Hanya camera yang dibayar je boleh ambik gambar kat dalam. Kami tak masok pon. Dah le kena bayar lepas tu kena panjat tangga.

Arch De Triomphe India

Arch De Triomphe India

Nak masok masjid Mecca pon dah macam apa dah rupa mak guard nya. Sangat vavi di situ. Reason kami tak bleh masok sebab pakaian tak sesuai. Tak berhijab kata nya. Dah tu Nowwa tu cover kepala dia pakai apa? Tudung saji ke?? Along je lepas sebab aku rasa mak guard tu risau tengok lengan along. (Mati laaa ngata along depan-depan macam lengan aku kecik) Sheema lagi la awal-awal dia tak bagi masok sebab dia dressup ala-ala pelancong amareka. Aku ngan sara macam gengster kampong pisang.

Yang hangin kita orang ni….sedara mara dia sekufu sekulit secolor dia bagi pulak masuk. Depa pakai sari woiiii….nampak lemak-lemak kat tepi kiri kanan. Selak sikit nampak pusat. Yang tu hijab tok nek ang apa? Nampak sangat-sangat peraturan ikut suka mak pak dia yang buat. Last skali kami buat kering duduk depan pintu pagar posing ramai2 depan pintu masuk. Mak guard usha-usha kami usha dia balik. BUweekkk…kat luaq dia tak bleh buat apa. Kang aku pakai sari kang angpa semua pengsan.

Along sorang je boleh masok. So gambo dia sorang je la ada kat sini

Along sorang je boleh masok. So gambo dia sorang je la ada kat sini

Enterance Masjid Mecca

Enterance Masjid Mecca. Tu depa semua tu berhijab ke??? (Tak puas ati lagi ni)

Kami dah breakfast kat umah pagi tadi lepas tu kami makan brunch pulak kat Charminar kat kedai makan dalam hotel. Pergh…ni kalau backpacker kental dengar ni nangiss oooo….trip kami ni makan kat hotel-hotel je. Nan hadoooo le sangat hotel nye wey. Ntah aku pon tak tau kat mana pintu masok hotel nye, tau-tau naik tingkat atas ada kedai makan ala-ala zaman p ramlee punye deco. Macam-macam kami order, semua rasa serba sikit. Onion uttapam, puree, vadei, chappati tak lupa jugak chai (Teh ala-ala teh tarik tapi tak tarik) Total semua 330 rupee, kalau convert dalam 22 ringgit untuk 6 orang makan. Taste kedai ni nora bagi 3 bintang. Nama kedai tak ingat, tapi sebelom sampai menara Charminar tu ada hotel dekat deretan rumah kedai.

Menu kat tiang je wey. Sila decide sebelom masok. Dah masok tinggal nak order je

Ni bukan menu kedai yang kami pergi. Tapi rare le kedai ni. Kedai dalam hotel Menu gantung kat tiang je wey. Sila decide sebelom masok. Dah masok tinggal nak order je

Onion uttapam

Onion uttapam. Ni gambar breakfast hari ke 3. Gambar breakfast kat kedai hari ni takde sebab dah habis tak sempat nak snap

Dosai

Dosai

Pelbagai jenis kuih muih vadei & samosa

Puri & kuih cucoq apa semua ada

Seterusnya kami berjalan kaki je dari Mecca masjid ke Chawmahalla Palace. Tak jauh sebenarnya, cuma nya kami tanya orang ni kata ikut sini….jalan lagi tanya orang ni pulak deia kata ikut situ…jalan lagi….tanya lagi…dah dia kata ikut sinun pulak. Patottt laaaa depa kata cakap macam kels….Mcama-macam dok ada lan dengan angpa ni. Last sekali dah berpeloh ketiak-ketiak akhirnya sampai la kat Chawmahalla Palace. Mr Pappi sempat jumpa orang kampung dia bertukar-tukar facebook.

Depa ni nak belajar bahasa inggeris tu yang tegor Mr pappi. Depa tak tau inggeris Mr Pappi British accent yang orang british pon tak paham

Depa ni nak belajar bahasa inggeris tu yang tegor Mr pappi. Depa tak tau inggeris Mr Pappi British accent yang orang british pon tak paham

Taraaa....ambik ang 5 tahun makan tak abis ni. Chips ala-ala pringles. Aku beli la skit nak rasa. Poodahhhh kata Mr Pappi. Street food takmo makan tapi yang ni mentang-mentang le chips ang tibai pulak. (Haahahaa...poyo sangat aku kan) Yang sebenaq nya dia marah kat kami takmo try ayaq tebu taruk limau kat street tadi. Tebu tu baik punya letak atas tanah lepas tu dia mesin jadi ayaq.

Taraaa….ambik ang 5 tahun makan tak abis ni. Chips ala-ala pringles. Aku beli la skit nak rasa. Poodahhhh kata Mr Pappi. Street food takmo makan tapi yang ni mentang-mentang le chips ang tibai pulak. (Haahahaa…poyo sangat aku kan) Yang sebenaq nya dia marah kat kami takmo try ayaq tebu taruk limau kat street tadi. Tebu tu baik punya letak atas tanah lepas tu dia mesin jadi ayaq.

Chowmahalla Palace….nak masok kena bayar 150 rupee. Camera lain harga. Sheema je bayar untuk camera dia. Yang lain tak bayar. Masing-masing kata guna handphone. Sampai kat dalam takde sapa cek pon. Guna je la macam biasa. Kat dalam museum je derang cek. Kalau lepak-lepak kat tepi taman dia boleh je guna camera yang tak dibayar tu. Interior & exterior Chawmahalla palace sangat ohsem. Sangat luxury & fotogenik. Bangunan dia color kuning mustard sangat fotogenik kalau bergambar. Cuaca pulak panas terik. Palace ni digunakan pada zaman pemerintahan Nizam untuk dia meraikan tetamu-tetamu yang datang ke Hyderabad.  Kat sini kami habis kan masa dekat 3 jam. Bukan kami masok setiap bangunan pon, banyak habiskan masa duduk lepak atas tangga mengadap aci & ane tangkap ikan dalam kolam yang ada kat taman palace ni. Sara sempat jugak sketch gambar kami melepak atas tangga palace. Lepas tu peminat dia datang ramai-ramai tengok dia buat apa. Mula-mula malu-malu nak tegor. Bila aku kata sara ni artis kat malaysia semua berdiri beratoq nak ambik sign & tangkap gambar. Ramai pulak tu sebab derang ni rombongan dari kolej. Mana tak lama kat sini, nak layan peminat lagi. Nak keluar dari sini pon ada group makcik-makcik nak tangkap gambaq dengan kami. Wow…terasa artis sangat. Tapi tetap tak bleh lawan sara…abam-abam beratoq nak mintak sign. (Along…bila nak dedahkan video sessi sara bertemu peminat tu)

rose chawmahalla

Ada je kan kat belakang tu orang pose. Asal gambo aku je, nak sabotaj

Ralit bila duduk atas tangga ni

Ralit bila duduk atas tangga ni

Salah satu bangunan yang ada dalam istana ni

Salah satu bangunan yang ada dalam istana ni

chawmahala 3

Interior dalam istana

Interior dalam istana

Statue orang berlawan.

Statue pon ada

Walkway di dalam istana

Walkway di dalam istana

Luxury chandelier

Luxury chandelier

Koleksi pedang

Koleksi pedang

Kami - sebelom sessi bertemu peminat

Kami – sebelom sessi bertemu peminat

Haaa.... peminat dah mai

Haaa…. peminat dah mai

Selesai berjam-jam kat sini kami ambik auto pergi ke bilal ice cream. Auto dari sini ke bilal ice cream 490 rupee untuk 2 bijik auto. Deal macam mana tah dapat le satu auto 245 rupee. Sheema google kata review best pekena ice cream ni. Tapi bila dah try….hurmmmm…..tak le best sanagt pon. Manih letinggg wey. Mau potong kaki dua belah kalau hari-hari makan ice cream ni. Yang berjaya menghabiskan ice cream nye nowwa je. Termasuk le ice cream orang lain dia jugak yang mampu habiskan. Ratu dessert memang suka dengan benda-benda manis ni. Masing-masing berlagak order sorang satu. Aku lagi la order yang paling special. Nampak fancy tapi rasa nan hado. Cisss….jangan percaya bulat-bulat review kat google tu.

Nowwa tengah merasa ice cream bendera aku

Nowwa tengah merasa ice cream bukit bendera

Kedai bilal ni bapak beso. Tapi takde orang

Kedai bilal ni bapak beso. Tapi takde orang

Cost makan ice cream manis 490 rupee semuanya. Kami tumpang solat dekat ofis uncle bilal. Bagus uncle ni siap bukak kan aircond kipas apa bagai untuk keselesaan kami. Semoga murah rezeki beliau. Lepas solat kami pergi ke kuil namanya Birla Mandir. Elok le tu lepas solat p kuil. (Mati laaaa kalau mak tau sure kena bebel) Kami p sini sebab nak tengok view Hyderabad dari puncak bukit. Sebenar nya view dari dalam kuil lagi ohsem tapi memandangkan kami semua kena bukak kasut & menapak naik tangga tak pakai kasut, lepas tu kena turun berkaki ayam ke locker kasut….ok…tak sapa suruh. Semua takmo masok. Cukop la kami santai-santai kat parking kete sambil kadang-kadang tu terhidu bau toilet bila angin bertiup kat atas bukit ni. Baik dok ada toilet kat sebelah je. Patot pon bau kuat sangat.

Sila la menapak berkaki ayam kalau nak masuk

Sila la menapak berkaki ayam kalau nak masuk

Satu lagi landmark Hyderabad. Hussein lake & Buddha statue. nak pergi sini cadang nya tapi masa tak sempat sebab kami nak tengok laser show kat lumbini park

Satu lagi landmark Hyderabad. Hussein lake & Buddha statue. nak pergi sini cadang nya tapi masa tak sempat sebab kami nak tengok laser show kat lumbini park

Lepas menghirup bau toilet kami pergi ke Lumbini Park. Dari kuil ni ke Lumbini Park ambik auto. Kali ni mamat auto cas 240/ auto. Lumbini Park ni macam taman tema la. Ada macam-macam game, rides, taman bunga. Tapi kami tak pergi pon main benda-benda tu semua sebab nak tengok laser show. Laser show start pukol 8 malam. Tiket nak masuk tengok laser show 50 rupees. Sementara nak tunggu masuk laser show boleh lepak-lepak kat taman tengok ragam orang tempatan. Lagi setengah jam nak start show baru derang bukak kaunter tiket. Kaunter tiket ala-ala kaunter funfair zaman 80 an. Klasik sangat. Kami dapat port yang cantik seat tengah-tengah. Mr Pappi setting camera baik punya ambik video. Letak dengan tripod apa semua. Tapi nan hado wey…esok nya video tu ilang. Cisss…..rasa nak hantar dia balik kl malam tu jugak, tapi kang takde orang nak tolong ikat kan tali kasut.

Kesimpulannya….laser show tu menghiburkan. Dan derang sangat berbangga dengan negara derang biarpon  bercelaru kiri kanan atas bawah. Tiap kali bendera india keluar masa laser show tu derang akan bersorak & tepok tangan. Kisah drama dalam laser show tu adalah asal usul Hyderabad. Macamana town Hyderabad dapat nama, sapa pemerintah dia, Charminar berkembang jadi pusat perdagangan di India. Perkahwinan antara sultan dia yang muslim & isteri dia tu India. Kawen campor kata nye. Lepas tu lagu tema dia Jaiho.

Crowd masa dekat Laser Show

Crowd masa dekat Laser Show

Habis show…perut berkeroncong. Show dalam perut la pulak kan. Kami ambik auto pergi ke Paradise Hotel. Malam ni kita makan Beriani yang digembar gemburkan hebat tu. Paradise ni antara kedai yang mendapat review yang baik di kalangan pelancong. Makan kat hotel baq ang. Trip orang kaya ni wey. Pelayan tolong bukak kan pintu. Pelayan siap pakai vest bow semua. Sendukkan nasi dalam pinggan. Nasib baik dia tak suapkan. Lepas makan pelayan tolong ambik kan gambar beramai-ramai.

Nasi beriani dia??? Pergh…best!! Recommended. Tapi tungguuuu hari ke 3 pulak esok. Ada satu lagi tempat beriani yang kami pergi. Yang tu paling ohsem. Argghhhh……lapaq pulak teringat gobi manchuria.

Tu diaaa...setalam beriani. Angpa makan la sampai menyandaq

Tu diaaa…setalam beriani. Angpa makan la sampai menyandaq

ni je yang sempat di rakamkan. Ni pon sebab tak habis. Tpau bawak balik umah. Esok boleh perangat

ni je yang sempat di rakamkan. Ni pon sebab tak habis. Tapau bawak balik umah.

Kami order beriani. Set untuk 6 orang makan. Tapi boleh 10 orang makan rasanya. Ada beberapa lauk pauk yang kami order, tapi paling best gobi manchuria. Air pulak kami order air mineral, Nowwa order falooda. Falooda ni ala-ala ABC mesia le kandungan dia, tapi ni dia serve dalam cawan. Bapakk manis. Seperti biasa nowwa je yang mampu minum. Total cost makan 2340 rupees bahagi 6 orang. Sorang dalam 390 rupees kalau convert into ringgit lebih kurang 25 ringgit.

Lepas makan tangkap gambar. Belakang kami tu ada gambar-gambar artis yang datang ke kedai ni. Antara nya amir khan. Kami pon artis jugak. Tak caya tanya sara.

Lepas makan tangkap gambar. Belakang kami tu ada gambar-gambar artis yang datang ke kedai ni. Antara nya amir khan. Kami pon artis jugak. Tak caya tanya sara. Dah kenapa rambut aku macam kak mah??

Hokey….kenyang perut suka ati. Jom balik rumah. Esok kita sambung trip ke Ramoji Film City. Perkara utama bila sampai umah…..memerut. Oh lupa….berhati-hati sebelum terkena, aku dengan shima ambik ubat tahan cirit birit. Pagi selepas breakfast kami ambik ubat ni yang dibancuh dengan air. Ubat ni so far berkesan. Aku rasa nak memerut jadi seperti semulajadi nak berak. Takde memulas-mulas. Yang penting pagi-pagi bangkit tido akan membung sedas dulu. Lepas tu rasa legaaa sangat & perut dah bersedia untuk itinerary hari seterusnya. Ubat apa aku pon tak ingat sebab shima yang beli. Aku tumpang makan je. Harga satu sachet 4 ringgit.

Ok….sambung hari yang ke 3 pulak yek.

 

Hyderabad The Land of Baigan – Day 1

25 Mac 2015

Buat julung-julung kali nye….mempersembahkan….trip aku, abam remy sahak & kengkawan yang lain ke HYDERABAD. Hooreyyy….tepok tangan ramai-ramai.

Salah satu attraction dekat Hyderabad - Tomb of Muhammad Quli Qutb Shah

Salah satu attraction dekat Hyderabad – Tomb of Muhammad Quli Qutb Shah

Hyderabad je pon…..ello….this is rare tau. Aku tak pernah lagi pergi ke India tau. Paling India pon aku pergi Batu Caves & Buntong je tau masa kat Malaysia. Batu Caves pon lalu tepi MRR2 je jenguk-jenguk dari jauh. Orang kata kalau boleh pergi India, makna nya boleh la pergi ke negara lain. Haa koo….scary aku dengar. Jadi untuk tak terlalu extreme, aku try Hyderabad dulu. Mak tak bersedia lagi nak cerry berry sepanjang trip nok.

Asal nya masa baru balik dari Istanbul, along cakap sheema kata tiket Hyderabad murah. (Gile tatabahasa aku..”along cakap sheema kata”) Masa tu tengah mood gian nak mengjongkit lebih. So..tanya Mr Pappi dulu…gile Mr Pappi nak tolak. Itulah negara yang dia nak pergi sangat-sangat. Dengar je harga tiket RM 170 return terus setuju. Mula-mula along, sheema & sara booked dulu. Lepas tu aku booked sendiri untuk aku & Mr Pappi guna duit along. Hahahaha dah kenapa guna duit along?? Untonglaaaa ada banker. Kisah nya utang dulu duit tiket dengan along bukan bukit beruntong. Hyderabad bleh la along dahulukan duit dia, ce kalau yurop…mau kena siku dengan dia. Lupa nak cakap…walaupon aku panggil along, dia bukan lah tua dari aku, officemate aku ni muda dari aku walaupon orang selalu panggil aku adik, dia kakak) Mati laaaaa along suruh edit nanti…motif nak cite kat sini??

Trip ni ada aku, along, sheema, sara, abam remy sahak & nowwa. Sapa derang? Sara kawan sheema & along. Sheema housemate along & nowwa ( femes dessert queen) member along. So kesimpulannya semua berpunca dari along. Habis satu Malaysia ni kawan-kawan dia. Jadi….abam remy sahak sorang je la hero tamil dalam cite ni. Nowwa pulak last2 minit baru join selepas sessi kami makan2 kat publika borak-borak pasal travel, skali dia nak join trip ni. Nowwa ni kerje nya cop passport tiap-tiap bulan. Cikgu dessert femes kot kat Malaysia ni. Abis ngajo pergi jalan. Abis duit berjalan balik rumah ngajo buat dessert. Sambil jalan pon bleh buat duit, online class sambil makan beriani. Ko mampu??? Haaa…dia je mampu.

Ada sorang lagi member along join (member along lagi) dah beli tiket apa semua, sekali tak boleh join sebab ada clash dengan kursus jabatan. Jadi yang confirm 6 orang semuanya. Along & Sara (sara – bakal mengikuti jejak zahariz) dah pernah pergi India. Jadi dalam trip ni dah ada 2 orang kuat. (Semasa blog ni ditulis, sara & sheema baru je balik dari India. Dah kena manderem ke hapa si sara sampai 3 kali pergi india)

Haaaa….gitu lah cerita macamana terjadinya ahli rombongan minachi ke Hyderabad. Panjang berkajang-kajang nak cerita pasal ahli rombongan. Cite Hyderabad nye tak keluar-keluar lagi kan. Sabar ye peminat-peminat sekalian. (Mohon sara tak caras title aku) Ok…ok…aku belanja dua tiga keping gambor

Booked. Air asia return RM 170 tak termasuk bag.

Booked. Air asia return RM 170 tak termasuk bag.

Curi gambo insta nowwa. Mahei wey visa india ni. 6 bulan rm 160. Si sara pernah tanya kat kaunter kedutaan india kenapa mahal sangat visa india, kata dia inilah salah satu cara derang nak menjana ekonomi negara derang & membantu rakyat derang. (Ye ke??)

Curi gambo insta nowwa. Mahei wey visa india ni. 6 bulan rm 160. Si sara pernah tanya kat kaunter kedutaan india kenapa mahal sangat visa india, kata dia inilah salah satu cara derang nak menjana ekonomi negara derang & membantu rakyat derang. (Ye ke??)

Ketua kelas trip ni sheema. Jadi semua booking dia yang buat, itinerary pon dia yang buat, kami hanya sebut wish list masing-masing je. Wish list aku nak tengok sound & light show (kononnnnn….tapi nan hadooo sangat show tu. Oppss..nanti aku ceritakan dengan lebih lanjut dalam episod akan datang yang tah tahun bila la kan akan keluar) Along nye wish list ramoji film city. Sheema of coz la nak ke Golconda Fort. Dia kan pencinta seni budaya asli masyarakat medievel Urdu. Meninggei bak kata sara. Mr Pappi…takde lain melainkan flea market. Nowwa & sara pulak i follow je. Tapi tujuaan utama kami semua ke Hyderabad adalah nak MAKAN Beriani Hyderabad yang femes tu. Over sangat kan semata-mata nak makan beriani sampai Hyderabad. Beb….beriani derang terbaikkkk. Tak nyesal sakit perut. Oppss tunggu cerita selanjutnya nanti.

Penginapan dekat Hyderabad sheema booked air bnb. Kami ber 6 ambik satu apartment dekat Banjara Hills. Owner dia vijay. Bapak kaye wey satu apartment tu bangunan dia. Service tip top. Promt reply, ada guard, apartment bersih gile which is tak caya yang kami berada kat india. Sewa 4 malam lebih kurang RM 1300. Bahagi 6 orang so dalam RM 216 ++. Apartment luas gile boleh tido lagi kat living room dalam 5,6 orang. Ada 3 bilik. Setiap orang disediakan towel, toileteries apa bagai. Dalam fridge ada kudap-kudap macam biskut, cheese, butter, roti, buah-buahan tempatan & susu lembu. Maggi cup pon ada. Sheema pulak mintak dia arrangkan airport transfer & van beserta supir ke Ramoji film city. Lepas tu sampai sana dia bagi pulak pinjam handphone yang ada simcard india untuk senang kami berkomunikasi dengan dia. Hari ke dua dia singgah rumah kami sebab nak berkenalan dengan kami sebab malam tu dia nak pergi Bangkok. Jom nengok apartment dia.

Banjara hills Apartment. Gambar ihsan Airbnb

Banjara hills Apartment. Gambar ihsan Airbnb

Walkway & lif

Walkway & lif

Dapur yang lengkap dengan keperluan memasak

Dapur yang lengkap dengan keperluan memasak

Bilik tidur yang selesa

Bilik tidur yang bersih

Tingkat bawah Apartment

Tingkat bawah Apartment

Berbalik kepada perjalanan dari kl ke hyderabad, flight kami sampai dalam pukol 11 malam. Sheema dah deal dengan kawan vijay untuk pickup kami ke apartment. Mamat tu cas 1300 rupee untuk satu kereta ala-ala avanza. Ok la baca review pon range lebih kurang 70-80 ringgit cas airport transfer dari airport ke Banjara Hills. Sebelom tu kami membeli belah dekat vending machine. Kami beli air mineral siap-siap mana la tau kot-kot kat umah takde air bersih untuk minum. Along kata ada dua brand je yang derang percaya sepanjang berada kat india ni. Satu cap Aqua satu lagi cap apa kinley bukan kidney. Mula-mula nak beli dah dekat kedai dalam airport ni, sekali sara nampak vending machine kat tepi kedai tu jual sebotol 10 rupee je. Of coz dalam kedai tu lagi mahal. Dah pegang nak p bayar, terus tak jadi. Letak balik. Mohon air dalam vending machine tu tak buat macam cite slumdog millionaire tu yek.

Lama jugak dok tunggu mamat drebar ni sampai. Dekat setengah jam dia sampai berlari-lari ke arah kami. Aik…mana kete nye. Dia kata dia parking kete. Kat tangan dia ada papan tertulis nama Sheema. Baru kami paham….oooo dia nak fefeling tunggu kami depan enterance sambil pegang papan tanda tulis nama Sheema. Tapi malang nya dia terlambat. So suweet…kalau tau kami keluar lambat-lambat, lepas tu nampak je tanda nama sheema baru kami keluar jalan ala-ala catwalk sambil kibas-kibas rambut kiri kanan. Tapi tanda nama tu sheema simpan buat kenang-kenangan.

Dari airport ke banjara hills dalam setengah jam. Perjalanan melalui jalan highway. Yang rare nye pondok ambik tiket tol sangat antik. Kira nya staff lebuhraya kat malaysia ni sangat beruntung duduk dalam rumah tol yang beraircond, cermin gelap & bersih. Derang punya rumah tol takde aircond, hanya ada kipas kecik, dinding papan & ada opening untuk bagi tiket. Jalan raya pulak berdebu. Kalau panas atau boring kat dalam rumah tol tu, pekerja tol boleh bawak kerusi letak kat luar rumah tol sambil sembang-sembang dengan kawan sekampung dia yang datang dari kampung sebelah. Sorry gambo takde sebab abam remy sahak tak pegang camera. Dia duduk seat murah kat belakang. Seat first class along dah booked iaitu sebelah abam drebar. Istimewa nya seat first class ni takde terkena aroma ketiq abam drebar sebab aroma ketiq abam drebar di bawa aircond ke seat belakang. Kami-kami kat belakang ni la sengsara tahan nafas. Tapi sesekali tersedut jugak bau ituuuuu. Aucchhhhh meninggeiii wey.  Bila laaaaaa nak sampai.

Kesengsaraan berakhir bila abam drebar berhenti dekat satu apartment. Rupa nya dah sampai. Yebedabeduuuu…..selamat tinggal bau ketiak. Tetiba ada orang tolong bukak kan pintu kete dari luar. Pergh dah rasa trip mak datin plak. Rupanya yang bukak kereta tu pekerja vijay. Derang merangkap receptionist, guard, cleaner pon ada kadang-kadang tu. Dia bawak kami ke apartment & yang penting password wifi. Dapat je password wifi terus jadi anti sosial. Senyap sunyi je umah.

Malam tu abam remy sahak dah round kawasan dengan guard vijay pergi cari nasi. Tapi kedai yang murah tu tutop pulak. Takpe…esok lusa masih ada. Malam tu jugak kami discuss pasal itinerary untuk esok sehingga last day. Bila semua dah setuju tengok-tengok jam dah pukol 2 pagi. Patut pon mata tak larat nak angkat dah. Ok…jom tido kumpol tenaga untuk perjalanan mencari beriani & chai esok.

Kami - Chowmahalla palace

Kami – Chowmahalla palace. (Sara…nak sign kat dada bleh?)

Istanbul 2014 – Cost Summary (Excludes Air Ticket)

Unless otherwise stated all Currencies are in Turkish Lira  –  (RM 1 = 1.60 TL) Day 1

  1. Coffee in Doha – 4 Euro
  2. Taxi from Artatuk to Sultanahmet – 48 TL
  3. Hotel (6 nights) – 210 Euro

Sub Total Day 1 : 214 Euro & 48 TL Day 2

  1. Istanbul Card – 10
  2. Top out Card – 20
  3. Sandwich for breakfast – 4
  4. Juice & mineral water – 5
  5. Coffee – 5
  6. Turki bread & chai – 10
  7. Jacket khaleeda – 10
  8. Lunch – 6
  9. Dinner – 11
  10. Glove khaleeda – 7
  11. Cadar (2 nos) – 15
  12. Jacket muqris – 2
  13. Fridge magnet (11 nos) – 10
  14. 3 in 1 choc drinks & juice – 3

Sub Total Day 2 : 118.00 Day 3

  1. Topkapi Palace – 60
  2. Top out card – 10
  3. Lunch – 30
  4. Dinner – 9
  5. Baklava – 12
  6. Juice – 2
  7. Khaleeda medicine & oil massage – 12

Sub Total Day 3 : 135.00 Day 4

  1. Top out Card – 15
  2. Lunch – 23
  3. Mc Laren Carrier – 15
  4. Sun glasses – 15
  5. Taxi from Bimonti – Taksim – 15
  6. Juice & bread – 12
  7. Dinner – 5
  8. Syampoo – 4

Sub Total Day 4 : 104.00 Day 5

  1. Breakfast – 4
  2. Brunch Balik Ekmek – 13
  3. Bosphorus Tour – 24
  4. Shopping – 40
  5. Kebab & water – 10
  6. Fridge Magent (8 nos) – 8
  7. Dinner – 17
  8. Lip balm – 7
  9. Juice & baklava – 6

Sub Total Day 5 : 129.00 Day 6

  1. Breakfast – 6
  2. Top out Card – 20
  3. Brunch – 6
  4. Shopping at kadikoy – 152
  5. Lunch – 12
  6. Khaleeda’s Milk – 23
  7. Dinner – 12
  8. Keychain (10 nos) – 10
  9. T shirt ( 2 nos) & Keychain (20 nos) – 40

Sub Total Day 6 : 281.00 Day 7

  1. Taxi from Sultanahmet to Airport – 45
  2. Breakfast – 12
  3. Coffee & bread at airport – 6

Sub Total Day 7 : 63.00 Day 8

  1.  ERL – RM 70
  2. Taxi KL Sentral – Bukit Tunku – RM 15.00

Sub Total Day 8 : RM 85.00 Cost Summary

  • Day 1 – 214 Euro & 48 TL
  • Day 2 – 118 TL
  • Day 3 – 135 TL
  • Day 4 – 104 TL
  • Day 5 – 129 TL
  • Day 6 – 281 TL
  • Day 7 – 63 TL
  • Day 8 – 85 RM

Total in Euro – 214 x RM 4.15 = RM 888.10 Total in Turkish Lira – 878 x RM 1.60 = RM 1,404.80 Total in RM – 85.00 Grand Total (Excl Air Tickets) – RM 2,377.90   DSC_0033

Istanbul Aku Dah Datang – Day 6

Cerita sebelum nya kat sini

2 Disember 2014

Hari ke 6…hari last kami di bumi Uthmaniyah. Esok kami punya flight tengahari. Jadi hari ni la last pon kalau nak shopping apa bagai. Asalnya plan kami hari ni free & easy ataupon ke Pierre Lotte fefeling naik cable car. Tapi Mr Pappi kata nak repeat balik pergi pasar kat Kadikoy. Pasar kat kadikoy tu 2 hari je seminggu, hari selasa & hari jumaat. Lagipon haritu sessi memanaskan badan je. So tak membeli apa sangat. Maka…hari ni sekali lagi kami ke kadikoy. Kali ni terus menuju ke pasar tu takde singgah mana2 dah. Jalan pon dah tau, nak naik bus mana pon dah tau. So…lagak nye masing2 macam rakyat tempatan ataupon rakyat luar yang dah bermastautin setahun dua kat sana.

Breakfast kat kedai aritu. Aku order pancake turki which is aku suka pancake kat sini lagi compare dengan kat Bomonti Bazaar. Lepas tu kat sini Mr Pappi dah kamceng dengan uncle kebab tu, so boleh la mintak tambah sayor lebih ke, cheese lebih ke. Oppss…lupa nak cakap, nak ngata kat Mr Pappi la kan……julung2 kalinya kat Istanbul ni dia makan pulak cheese. Cheese putih tu chesse kamben kan. Haaaa….makan pulak? Dia kata…cheese dia fresh takde bau masam atau rasa loya. (Masa dia cakap macam tu aku buat muka jebek. Jebek tau tak macamana?) buat muka jebek ni macam korang naikkan bibir bawak ke arah bibir atas, lepas tu juih kan skit ke depan. Hidung pulak kembangkan se kembang yg mungkin. (Mesti korang gigih buat kan)….haaaa macam tu la aku buat muka bila dengan Mr Pappi punya statement pasal cheese tu. Ok….berbalik kepada aktiviti hari ni yang akan shopping je satu hari…jom kita layan gambar-gambar kat pasar.

Pakcik ni jual legging budak-budak. Longgok-longgok je. Selai 1 lira.

Pakcik ni jual legging budak-budak. Longgok-longgok je. Selai 1 lira.

Lapik meja ada macam-macam corak

Lapik meja ada macam-macam corak. Makcik ni jual mahai skit. Aku pusing sampai ke dalam dapat murah lagi. Tips…jalan dulu baru beli

Brader anggur ni excited suruh ambik gambar dia

Brader anggur ni excited suruh ambik gambar dia

Sarung tangan khaleeda yang ke 2 aku beli kat dia. Kualiti terbaik. Harga sepasang 7 lira.

Sarung tangan khaleeda yang ke 2 aku beli kat dia. Kualiti terbaik. Harga sepasang 7 lira.

Akhirnya aku beli lapik meja makan untuk bos kat kedai pakcik ni. Harga mampu milik. Tak bleh cakap kang bos tau (Eh macam bos aku baca blog aku. Kalau bos baca mohon naikkan elaun saya bos. Nak buat mega trip tahun depan ni)

Akhirnya aku beli lapik meja makan untuk bos aku kat kedai pakcik ni. Harga mampu milik. Tak bleh cakap kang bos tau (Eh macam bos aku baca blog aku. Kalau bos baca mohon naikkan elaun saya bos. Nak buat mega trip tahun depan ni)

Rempah ratus pon ada.

Rempah ratus pon ada. Eh justin biber laa nama dia

Aku lupa nak beli towel ni. cadangnya bila nak keluar dari pasar, singgah nak beli towel ni. Lepas tu lupa. Agaknya nak suruh datang lagi sekali kot

Aku lupa nak beli towel ni. cadangnya bila nak keluar dari pasar, singgah nak beli towel ni. Lepas tu lupa. Agaknya nak suruh datang lagi sekali kot

Buah kurma & sitrus memang banyak

ikang

ikang-ikang. doh bakpe ikang tu merah? (mati laaa….broken terengganu. Kena starlite kat dahi dengang Mr Pappi jap lagi)

Khaleeda belek sarung tangan baru. Ada katun kat sarung tangan tu. Kejap lagi kena kokak le katun tu

Khaleeda belek sarung tangan baru. Ada katun kat sarung tangan tu. Kejap lagi kena kokak le katun tu

Sayor sangat fresh

Sayor-sayor sangat fresh.

Belah pagi ni kebanyakkannya gerai-gerai jual bahan mentah. Kami melilau kat sini sampai tengahari. Antara barang lain yang kami beli fridge magnet 1 lira sekeping. Sarung bantal 10 lira dapat 6 helai. Kain cotton & ada macam-macam design. Pilih je dia main longgok-longgok. Sampai nak lunch kami bergerak ke pekan Moda. Kat sini kami lunch ada satu kedai tu dia offer nasi + 3 jenis lauk dengan harga 12 lira. Lauk boleh pilih. Kami tambah satu lagi nasi, tapi owner tak kira pon. Alhamdulillah…murah rezeki owner tu. Tips takmo kena cas gile-gile tak masok akal, pergi le ke kedai yang dah letak harga macam ni. So far, kami tak kena lagi la cas yang tak masok akal macam yang selalu kami dengar.

Melilau sekitar pekan Moda sampai petang, lepas tu kami bergerak naik bot ke Eminonu & terus ke apartment. Malam ni nak kena packing beg. Ada sisa-sisa lira skit, Mr Pappi laburkan kat kedai gift tak jauh dari masjid dekat apartment lepas dia solat maghrib. Dinner kat umah je, beli ayam golek sekoq.

Pagi esoknya, last day Mr Pappi pergi solat subuh kat blue mosque. Lepas tu pekena roti & chai dekat kedai port breakfast biasa. Kami dah mintak owner apartment panggilkan taxi untuk ke airport. Dia cas guna meter. Tambang kami 45 lira. Normal le tu harga within 40-50 lira dari Sultanahmet ke Artatuk airport.

Maka…tamat lah cerita Istanbul aku dah datang (haaa kooo…kira nya nasib baik la tak makan tahun nak habiskan episod Istanbul ni). Jumpa lagi nanti untuk summary cost travel trip ni.

Babai semua...thank you Istanbul because be nice with Khaleeda.

Babai semua…thank you Istanbul because be nice with Khaleeda. Thank you qatar airways sebab bagi Khaleeda banyak Mr Patrick ni. Ada 4 ekor semuanya. Satu Khaleeda bagi Adam, satu Khaleeda simpan dalam lemari, satu lagi dah kena campak bawah katil kot, satu lagi tah mana tah. (Papa…bila nak bawak Khaleeda jumpa Mr Patrick ni kat qatar airways? Haa….nak tanya soklan kena kias2 dulu. Lepas tu kata…eh bukan mama yang nak berjalan, Khaleeda ni yang nak jumpa patrick?

 

Istanbul Aku Dah Datang – Day 5

Cite Day 4 kat sini

1 December 2014

Pagi ni pon sendu jugak tapi tak selebat semalam. Hari ni kami cadang nak ambik Bosphorus tour & jalan-jalan sekitar Spice & Grand Bazaar. Saja je nak tengok macamana rupa grand bazaar, kalau nak shopping kami dah ada tempat shopping yang lagi ohsem. Lepas tu seperti biasa arini kami akan cari makanan-makanan rakyat tempatan di kedai-kedai yang bukan tourist pergi. Kali ni kedai makan tu tak jauh dari hotel kami. Kalau jalan kaki lebih kurang 30 minit. Kalau jalan kaki lepas tu benti beli jus, benti kat farmasi, lepas tu benti kat kedai ayam golek, mau makan masa sejam. Haaa…..kalau tanya berapa jauh berjalan ni memang tak boleh accurate. Bergantung kepada cara jalan dan minat sosial masing-masing.

Tapi pagi ni sebelom bersosial sekitar kampung kat hotel ni, kami pergi Bosphorus tour dulu. Hajat nya nak try balik ekmek kat eminonu tu. Siap masok dalam rancangan street food around the world lagi. Jadi harus try ni. Balik ekmek ni bukan apam balik ye adik-adik. Balik ekmek ni adalah sandwich ikan mackerel yang di grill & dijadikan sandwich. Bersama-sama roti tu hanya ada bawang & salad je. Takde sos-sos mayonis apa bagai yek rakyat malaysia yang cintakan sos cili. Cuma nya ada sos lemon untuk hilang kan rasa fishy. Lagi pon kalau meriah dengan sos apa bagai, hilang le rasa smokey ikan tu.

Taraaaa....ni lah balik ekmek yang mana ikan nya sembunyi dibalik bawang dan salad. Harga dia 6 lira kot kalau tak silap

Taraaaa….ni lah balik ekmek yang mana ikan nya sembunyi dibalik bawang dan salad. Harga dia 6 lira kot kalau tak silap

Yang menarik lagi kedai yang jual balik ekmek ni terletak atas bot di atas selat bosphorus. Tapi kedudukan meja kerusi semua atas darat. Tempat masak je atas bot. Ada banyak bot yag menjual balik ekmek ni. Pilih la nak bot yang mana satu, rasa & harga sama je. Kami pilih bot yang paling fancy deco nya. Tah hapa-hapa dah tau rasa sama beli la kat mana-mana pon…tapi nak jugak cari bot yang santek-santek. Haaa…nampak tak kat situ…strategi perniagaan nya. Sapa-sapa ada kedai makan ce korang letak yang ambik order tu cun-cun muda-muda sado-sado skit. Sure ramai orang datang kedai korang. Tapi kat sini semua yang keje lelaki je. Jarang nampak orang pompuan keje kecuali kedai adik beradik derang. Auuu…untong laaaa kan bleh cuci mata nengok abam2 idung mancung.

Tempat memanggang atas bot.

Tempat memanggang atas bot.

Bot yang menjual balik ekmek. (ish lapaq plak cite padal makanan)

Bot yang menjual balik ekmek. (ish lapaq plak cite padal makanan)

Perghhh.....sangat ohsem rasa ikan yang fresh di campor plak dengan sos limau yang masam, bawang yang manis & rangup bila kunyah ada bunyi krup-krup

Perghhh…..sangat ohsem rasa ikan yang fresh di campor plak dengan sos limau yang masam, bawang yang manis & rangup bila kunyah ada bunyi krup-krup

2 ketol balik ekmek & 1 air mineral berjumlah 13 lira. Kenyang sampai tengahari. (iye ke??) Ok lepas menjamu selera kami teruskan plan kami arini nak ambik Bosphorus Cruise. Kami ambik cruise yang paling murah. Lebih kurang 50 minit cruise dalam 24 lira untuk 2 orang dari Bosphorus ke Black Sea. Ada banyak cruise yang menawarkan macam-macam pakej lengkap dengan lunch, dinner, bekpes apa bagai. Tapi kami ambik pakej paling murah je. Dalam cruise boleh order chai & roti kalau lapaq. Rombongan pagi ni tak berapa ramai. Tak sampai setengah feri pon. Ok le tu…takde le berebot-rebot nak ambik gambaq kat luar bot nanti. Haaa……cita-cita tinggi. Beria nak posing apa bagai kat luar bot bila cruise dah sampai kat tengah Black sea nanti. Rupa nya kat luar tu sejuk sampai ke tulang sum-sum mahupon tulang belikat dan tulang-tulang yang lain. Aku yang berisi ni (ehem…berlapik skit) pon rasa kebas-kebas satu muka. Punya la sejukkkk. Last-last sempat le ambik dua tiga bijik gambo buat tunjuk kat anak cucu nanti. Tu pon masok-masok je dalam bot terus order chai. Dari Eminonu, cruise akan membawa kami menyusuri Beylerbeyi, Ortakoy & yang aku nak sangat lalu bawah suspension bridge diantara benua eropah & asia.

Taraaaa...Bosphorus suspension bridge yang menyambungkan benua asia & eropah. (angin kuat + muka kebas = eh comey plak gambo ni)...mati laaaa peminat muntah

Taraaaa…Bosphorus suspension bridge yang menyambungkan antara benua asia & eropah. (angin kuat + muka kebas = eh comey plak gambo ni)…mati laaaa peminat muntah

Jom tangkap gambar berdua. Motif bersembunyi di balik Mr Pappi?? Nak bagi dia nampak besaq, but still tak menjadi taktik tu.

Jom tangkap gambar berdua. Motif bersembunyi di balik Mr Pappi?? Nak bagi dia nampak besaq, but still tak menjadi taktik tu.

Ambik gambar dengan khaleeda pulak. Eh tadi kata sejuk kat luar. Ni dah berkeping-keping posing. Tu la untung nya simpan isi banyak2.

Ambik gambar dengan khaleeda pulak. Eh tadi kata sejuk kat luar. Ni dah berkeping-keping posing. Nak habaq…Tu la untung nya simpan isi banyak2. Jacket & sarung tangan Khaleeda tu beli kat Kadikoy. Murah & berkualiti

Bila sejuk ketaq2 tak tahan kami masok dalam bot. Order chai & makan roti. Le

Bila sejuk ketaq2 tak tahan kami masok dalam bot. Order chai & makan roti. Lepas tu keluar balik, sambung balik ambik gambar.

Jom layan gambaq yang Mr Pappi ambik. Kena la letak gambaq banyak skit sebab mengenangkan kesakitan abam remy sahak menahan kesejukkan demi untuk tatapan peminat-peminat dia.

Abam remy sahak memang galak. Pantang lepa skit dia ambik gambaq awek. Patot pon manjang je ilang

Abam remy sahak memang galak. Pantang jumpa awek mesti dia ambik gambaq depa. Patot pon manjang je ilang

Dolmabahce Mosque. Landmark bosphorus shoreline

Dolmabahce Mosque. Landmark bosphorus shoreline

Fortress of Europe

Fortress of Europe

The Bosphorus suspension bidge di antara Ortakoy & Beylerbeyi (Europe & Asia)

The Bosphorus suspension bidge di antara Ortakoy & Beylerbeyi (Europe & Asia)

bosphorus 9

Sampai balik ke Eminonu

Sampai balik ke Eminonu

Habis sudah cruise Bosphorus. Aktiviti seterus nya jalan-jalan sekitar Spice Bazaar & Grand Bazaar. Rasa nya semua orang dah tau ada apa dalam bazaar-bazaar ni. Specially rakyat Malaysia, berduyun-duyun kalau datang Istanbul mesti borong sakan kat sini. Kalau tak takkan peniaga dalam ni bleh cam dah muka orang malaysia macam mana. Nampak je orang malaysia derang panggil kata sini murah-murah. Derang tanya Mr Pappi dari malaysia ke? Mr Pappi kata no, i’m not. (Ciss budget muka irish ke wey…lain beno rupanya) Lepas tu derang teka lagi, indonesia? Mr Pappi kata tak jugak. Lepas tu derang tak teka dah. Sure dalam ati derang kata nak nipu tapi tak pandai. Sah-sah muka jawa lagi mau tipu. Lain la i…muka macam spainish skit (Mati laaa….muntah ijo)

Interior Grand Bazaar

Interior Grand Bazaar

Peminat Khaleeda nak mintak sign autograpgh.

Peminat Khaleeda nak mintak sign

Jalan punya jalan sampai la ke grand bazaar. Kami tak beli apa pon, singgah kedai untuk beli air & makan kebab. Lepas makan sambung jalan-jalan lagi. Masa nak ke tram station, kami lalu kedai-kedai kat belakang-belakang grand bazaar. Ada satu kedai tu jual lapik meja. Masok kejap cuci-cuci mata & sejuk sama kat luar tu. Dah masok kedai ni ada lah yang berkenan di hati. Suruh Mr Pappi mintak kurang. So sambar le 4 helai dengan harga 40 lira. Dekat area Cemberlitas station ada kedai-kedai jual cenderahati. Ni kalau terdesak nak beli fridge magnet boleh beli kat sini.

Kami berjalan kaki dari sini menuju ke kawasan apartment. Jauh jugak tapi nasib baik kali ni turun bukit. Tak mendaki. Kali ni sebelom balik rumah, singgah makan kat kedai yang Mr pappi dah usha dua, tiga ari masa p solat kat masjid. Kedai ni ada jual nasi campor. Tapi lauk pauk masak stail turki la. Manaaa nak ada tempoyak patin weh kat sini. Jadi laaa…janji ada nasi. Nasi depa ni sticky-sticky skit macam pulut. Color berkilat-kilat skit macam pulut. Jom la layan gambaq makanan.

Ni lah kedai yang jual nasi campoq ala turki. Terletak dekat area Gedik pasa. (confirm ingat sampai bila-bila nama jalan ni)

Ni lah kedai yang jual nasi campoq ala turki. Terletak dekat area Gedik pasa. (confirm ingat sampai bila-bila nama jalan ni)

Satneka lauk pauk. Rambang mata

Satneka lauk pauk. Rambang mata

Nampak macam masak lemak cili api. Tapi sebenaqnya ikan tu rasa light-light macam singgang, tapi tak masam.

Nampak macam masak lemak cili api. Tapi sebenaqnya ikan tu rasa light-light macam singgang, tapi tak masam. Ikan fresh.

Nasi depa letak kacang kuda kat atas

Nasi depa letak kacang kuda kat atas. Cabai burung jeruk pon ada.

Kami ambik 2 jenis lauk, 2 pinggan nasi & air mineral. Total makan kami 17 lira. Harga mampu milik. Kalau dekat tengah-tengah tourist area tak dapat harga macam ni. Jalan kaki jauh sikit takpa janji dapat makanan yang sedap & murah. On the way balik ke apartment tu godaan mata sungguh. Lalu kedai dessert, singgah sat, beli skit dessert 3 jenis. Jadi la nak merasa apa rasa baklava kat turki. Jalan depan lagi, eh jumpa pulak ayam golek sekoq 19 lira. Beli la sekoq, stok tengah malam ni kalau lapaq, bleh ratah.

Maneh leting. Tapi sedap ada rasa kacang-kacang cerdik tu

Maneh leting. Tapi sedap ada rasa kacang-kacang cerdik tu

Yang ni tak best sangat. Rasa manih je. Bleh potong kaki woooo kalau ari-ari macam ni

Yang ni tak best sangat. Rasa manih je. Bleh potong kaki woooo kalau ari-ari macam ni

Ohsem ayam golek ni. Ala-ala ayam golek kat tengkusen ipoh.

Ohsem ayam golek ni. Ala-ala ayam golek kat tengkusen ipoh.

Jumpa pulak kedai juice oren 1 lira. Tanpa pewarna, perasa tambahan , takde tambah gula & air.

Jumpa pulak kedai juice oren 1 lira. Tanpa pewarna, perasa tambahan , takde tambah gula & air.

Sepanjang-panjang perjalanan ke umah ni sungguh banyak onak duri & liku-liku kehidupan yang terpaksa aku tempoh. Ayam golek, dessert, juice semua kami try. Kalau sebulan duduk sini, mau badan sama besaq pintu. Ni pon skit je lagi nak sama pintu. Selalu nya dah lepas makan baru nyesal makan banyak. Esok repeat balik.

Ok selesai la aktiviti pada hari ke 5. Esok hari ke 6 aktiviti shopping. Nak repeat balik pasar kat kadikoy. Asalnya dalam itinerary nak ke tempat lain, tapi Mr pappi dah berkenan dengan pasar kat kadikoy tu. Kali ni dah tau jalan, so senang terus pergi ke tempat tu je. See yaaa next entry ( moga-moga tak malas sampai lajak ke tahun depan)

Istanbul Aku Dah Datang – Day 4

Cite Day 3 kat sini

30 November 2014

Pagi di Istanbul pada hari ke 4 sangat sendu. Bangkit-bangkit tido je dah hujan kat luar. Tapi plan tetap diteruskan walaupon masa ni nampak selimut bantal lagi ohsem. Mau nak kena bebel dengan Mr Pappi kot dah kenapa datang jauh-jauh nak melingkor tempat tido je. Ni bukan trip bulan madu di awan biru hanya kita berdua je. Oleh kerana hujan pagi ni maka stroller & khaleeda akan di selimut dengan baju ujan. Stroller kosong kena balut dengan baju ujan. Mr Pappi akan carry khaleeda lepas tu balut dengan dia-dia skali dengan baju ujan.

Best nye jadi khaleeda dapat dukung dok celah2 carrier suam2 je rasa

Best nye jadi khaleeda dapat dukung dok celah2 carrier suam2 je rasa

Alhamdulillah walaupon sejuk & hujan mood khaleeda sangat baik. Backpackers jr ni

Alhamdulillah walaupon sejuk & hujan mood khaleeda sangat baik. Backpackers jr ni

Hari ni plan nya nak ke pasar rakyat tempatan yang terletak di Ferikoy. Khabar nya kat pasar ni ada satu kedai femes jual yezlemek (pancake turki). Info diperolehi hasil bacaan blog rakyat tempatan turki. Haaa…..datang dari jauh nak makan pancake je? Sangat tah hapa-hapa kan. Tapi……. satu lagi yang nak sangat pergi Ferikoy ni sebab ada satu pasar barang antik kat sini. Biasa la….travel aku ni ditaja oleh Mr Pappi so kena lah masukkan place of interest dia. Kang takat klia je dia taja aku.

Dari hotel nak ke ferikoy ada beberapa cara. Tapi cara yang aku ambik ni paling mudah dan cepat. Konon mudah dan cepat…last2 sesat jugak. Kami naik tram sampai ke station Kabatas. Dari kabatas station kami ambik bus menuju ke Osmanbay. Bus station tu kena jalan kaki skit je dari station tram kabatas. Naik metro pon boleh, tapi kami nak naik bus sebab boleh feeling-feeling melihat alam sekitar. Dekat situ kami kena ambik bus no 70KE ke Osmanbey. Dari Osmanbey kena jalan kaki lebih kurang 10 minit ke pasar ferikoy. Pasar ni juga di panggil Bomonti. Tapi jalan kaki 10 minit tu sangat tipuuuuu. 10 minit langkah orang buat marathon bangkali.

Turun-turun je bus kat osmanbey, kami jalan la kaki budget macam rakyat tempatan lagak nya. Pakai jalan je bak ang tak tanya orang. Laju pulak tu jalan almaklumlah Mr Pappi lead. Kita follow je dia. Sampai la aku rasa aik..rasa jauh dah jalan ni. Kata 10 min je. Last-last tak puas ati aku suruh Mr Pappi tanya orang. Mula-mula dia tanya market. Pakcik tu kata betoi dah jalan ni sampai ujung. Tapi jalan lagi tak jumpa jugak. Last-last tanya budak kedai kasut. Rupanya kami jalan kaki melawan arus. sepatutnya ke utara, tapi kami jalan ke selatan. Huaaaa…..peristiwa kat Hatyai berulang kembali. Same case jugak ambik wrong direction. Same person jugak yang lead. Ciss…..tolak Mr Pappi dalam longkang. Sengaja nak sabotaj lelemak aku kan.

Tarikkk nafas panjang-panjang….ok mula balik jalan kaki menyusuri jalan tadi. Budak tu kata sampai ujung belok kiri jalan terus. Bunyi macam dekat. Dah belok kiri, jalan terus dan terus dan terus dan terus lagi tak sampai-sampai. Benti lagi tanya orang. Kali ni tanya brother kat dalam supermarket. Rupanya orang sini punya fahaman market tu ialah supermarket. Kalau flea market tu kena panggil bazaar. Haaa ingat tu adik-adik….bazaar ye. Nasib baik jumpa brother tu. Katanya tak jauh dah bazaar tu. Jalan kaki skit je lagi. Tapi ku tak percaya dah kata-kata mu yang kata dekat je. Tipah tak tertipu kali ni. Dengan semengat berkobar-kobar tipah melangkah di dalam hujan renyai-renyai dan kesejukkan. Tengah-tengah jalan hujan lebattttt. Huaaa….tipah lari-lari kamben masok bawah bangunan. Huaaaa….terlalu banyak onak ranjau berduri nak ke pasar ni. Dah le ujan lebat, berangin sampai ke tulang sum-sum. Teringat bubur sumsum panas-panas makan lepas habis kenduri kenara kat kampong. Dah berteduh bawah building tinggi yang aku rasa dah dah dpt cpc bangkali,  (tinggal kerja-kerja defect je) Mr Pappi nampak satu kawasan lapang macam parking, ada bumbung macam kanopi. Haaa….tudia-tudia…huaaaa…rasa nak buat sujud syukur rasanya bila dah jumpa bazaar tu. Akhirnya…sampai jugak kami kat sini.

Benda pertama yang kami buat…..let’s breakfast yezlemek bersama-sama chai. Kita panaskan badan dulu. Masa tengah makan tu ada sorang local tanya kitaorg ni mai dari mana. Lepas tu dia kata selama 20 tahun dia menginap kat sini, ni lah first time dia sampai sini sebab nak cuba pancake femes ni. Heran dia macamana kami boleh sampai sini & tau pancake kat sini sedap. See Mr Pappi….perasan tak idung i kembang kuncop tak bleh control masa tu. Ok jom layan gambo. letih dah bercakap dari tadi.

Masih lagi makcik yang sama seperti dalam blog yang aku baca tu

Masih lagi makcik yang sama seperti dalam blog yang aku baca tu

Aku try pancake filling  spinach & cheese. Chai tu 2 cawan.

Aku try pancake filling spinach & cheese. Chai 2 cawan

Khaleeda menjadi perhatian

Khaleeda menjadi perhatian. Nyegih sampai telinga yek khaleeda. Padahal dia buat kuih dalam pampers tu. Kelas ko khaleeda nak berak atas tangan mamat turki

Mr Pappi ambik filling daging. Makan bersama dengan chili flake untuk sensasi pedas. Lepas tu 3 hari sembelit

Mr Pappi ambik filling daging. Makan bersama dengan chili flake untuk sensasi pedas. Rasa sangat ohsem. Panas-panas tarik pulak pancake tu dengan cheese dia yang melting tu. Perghhh….first time Mr Pappi makan cheese & kata nya tekak melayu mamak celop dia boleh terima rasa cheese ni. End up 3 hari sembelit. Haahahaha….(matilaaa confirm dia suruh aku edit nanti)

Lepas makan kami cari wc nak settle kan pancake dalam pampers Khaleeda tu. Time hujan-hujan sejuk ni la dia nak melepas pon. Nasib baik ada wc tapi sejuk bukan main air dia tuhan je yang tau. Masa kami sebok-sebok nak siapkan khaleeda, atok-atok yang meniaga kat tepi-tepi punya la prihatin. Bagi space untuk kami siapkan khaleeda, lepas tu cepat-cepat derang suruh cover khaleeda sebab sejuk sangat masa tu. Lepas tu…automatik…khaleeda dapat a few atok angkat kat situ. Sorang ni bagi dia toys, sorang tu tengah jual barang dia depan kami masa tu. Hasil jualan 10 lira tu terus dia bagi Khaleeda. Aku kata eh tak yah..tak yah..pakcik tu kata ambik le dia sedekah kat khaleeda. Dah la sorang cakap melayu sorang cakap turki. Masa tu Mr Pappi jumpa carrier baby maclaren. Mula-mula makcik tu letak 30 lira, tapi Mr Pappi mintak kurang lepas tu pakcik tadi mai kat makcik tu cakap dalam bahasa turki, last2 makcik tu bagi 10 lira. Wow…pakcik ni ketua kampong pasar ni bangkali. Tak abis kat situ je, kami jalan kat depan lagi ada satu bendera turki. Dia nak tolak 2 lira. Lepas tu pakcik penghulu tadi tu cakap apa tah, end up dia bagi kami free. Dia boleh cakap omputih skit-skit. Masa dia bagi bendera tu kat kami dia mintak kami doakan islam berkembang selama nya di turki. Ish… terharu rasanya. Kehadiran kami kat sini sangat-sangat dihargai. Dah terbalik pulak, kami tak beli banyak mana pon, derang pulak yang banyak sedekah kat kami. Lepas round-round kat pasar tu pakcik penghulu market panggil kami. Dia nak belanja kami minum chai. Adoiii…mesra nya derang ni. Rasa macam suasana balik kampung sendiri dah rasa. Lepak pulak kat situ dengan pakcik tu minum chai. Dah la pakcik tu tak reti cakap english, main bahasa isyarat je. Paham la sikit-sikit. Pakcik tu kata kat kawan dia Mr Pappi ni sedara dia sebab patern telinga derang sama.

Atok ni bagi space kat depan gerai dia masa kami nak siapkan khaleeda

Atok ni bagi space kat depan gerai dia masa kami nak siapkan khaleeda

Atok kawasan kami panggil

Atok kawasan kami panggil. Lepas tu Khaleeda guna carrier Mclarren yang berharga 10 lira je. Tq atok. Jasa-jasa mu di kenang

Tq bro for the flag. Insya Allah sama-sama kita berdoa islam berkembang selamanya di turki

Tq bro for the flag. Insya Allah sama-sama kita berdoa islam berkembang selamanya di turki. 

Keadaan di dalam bazaar

Keadaan di dalam bazaar

ferikoy market 3

Antara barang-barang antik yang dijual kat sini.

Antara barang-barang antik yang dijual kat sini.

Camera filem pon ada

Camera filem pon ada

Separuh hari jugak kami kat sini. Lepas bergambar-gambar dengan atok-atok, kami pon gerak ke taksim. Kali ni ambik taxi je. Tobat dah nak menapak macam tadi. Atok pon kata taksim tak jauh dah dari sini. Range tambang tadi lebih kurang 12-20 lira. Ok la…kami kena cas 15 lira. Taksim ni new town derang. Kat sini banyak la kedai-kedai ala-ala butik & modern. Tujuan datang sini nak p hard rock cafe beli kan baju member-member yang kirim. Lepas tu nak feeling-feeing ambik gambo kat tram klasik derang. Tapi nan hado. Tunggu punya lama tram tak lalu pon. Rupa nya masa ni ada perhimpunan pasal oku kat jalan raya tu. Sini derang selalu buat piket & perhimpunan. Masok dalam hard rock cafe beli-beli apa yang dikirim, p toilet kasi buang semua yang disimpan sejak pagi tadi. Fuh legaaaa….cadang nak makan kat situ. Tapi pikir balik…kita makan murah-murah je la. Akhirnya p la kedai depannn hard rock cafe. Sebenarnya depan ni kedai juice. Order juice & makan roti kat situ. Yang boleh lepak lama dalam kedai ni, sebab ada dua org street musician member kepada pekerja kedai juice ni main muzik kat dalam kedai ni. Haaa…kelas ko…ingat dlm hard rock cafe je ke ada life musician. Kedai depan hard rock cafe pon ada ok. Lepas tu siap boleh request suruh nyanyi banyak kali. Yang unik nya, sorang dari bulgaria, sorang dari japan, kawan yg keje kedai juice ni turki, lepas tu masok plak cameraman terlampau dari malaysia, maka meriah la suasana kat situ dah macam kedai atok masing-masing.

taksim 4

taksim 5

Jom layan video ni. Sebelom tu aksi cameraman tu sangat over kan

Ada perhimpunan agong pulak

Ada perhimpunan agong pulak

Hujan sepanjang hari

Hujan sepanjang hari

Cantik wanita-wanita turki

Cantik wanita-wanita turki

Kami tak lama dekat taksim. Lepas ambik gambar skit terus jalan kaki (nasib baik turun bukit) ke station tram kabatas. Dekat pulak rasa bila nak balik. Dekat area umah kami tapau ayam golek sekor. Harga 5 lira. Lapaq sungguh kot, dua orang je makan habis sekoq ayam tu. Malam tu pengsan awal. Khaleeda pon lena sampai pagi. Pagi baru jaga mintak susu. Ke kami tidoq mati sampai tak sedaq khaleeda mintak susu. Hahaha….apa pun hari ni sangat ohsem berbanding hari lain. Selain meredah kesejukkan dalam hujan (ohsem ke?), kami berjumpa dengan orang-orang yang sangat mesra dan baik hati melayan kami macam keluarga mereka sendiri. Pengalaman ni lah yang membuatkan kami berkobar-kobar untuk terus mengembara menjelajah bumi Allah ni.  Moga-moga dipermudahkan & dimurahkan rezeki. (Mr Pappi garu-garu kepala yang tak gatal sambil pegang calculator)

Ok…sambung nanti pada hari ke 5 di Istanbul.

Istanbul Aku Dah Datang – Day 3

Klik cerita Day 2

29 November 2014

Hooyeh…day 3 pulak. Haaa…nampak tak kemalasan nye kat situ. Baru nak sambung nulih setelah memeram lama. Ni first entry pada tahun 2015. Di harapnya tahun ni tak melampau-lampau le penyakit malas ni. Hari ke 3 ni kami jalan-jalan area Sultanahmet je. Haa….jalan kaki erk. Dalam google map tulih jarak dari hotel ke blue mosque 700 meter je. Je?? Memang betol 700 meter je, tapi tu tak kira struktur mukabumi turun naik bukit & keadaan jalan yang coble stone tu. Dari hotel kena turun bukit. Takpe lagi turun bukit. Lepas tu jalan landai tapi sempit. Bukan one way tapi 2 way. Bawak pulak stroller dengan jalan yang takde bahu jalan. Yang ada apron kedai yang lebar nya tak sampai 1 kaki pon. Haaaa….tiap kali kete lalu kena berhenti dulu kat tepi jalan. Lepas tu naikkkkkk pulak bukit. Lintas jalan…naikkkkk lagi bukit. Akhirnya sampai la kat Arasta Bazaar. Arasta Bazaar ni terletak kat tepi Blue Mosque. Fuhhh…700 meter kata nya kan.

Sepanjang perjalanan ke Blue Mosque

Sepanjang perjalanan ke Blue Mosque

Baru lepas mendaki bukit. Muka kontrol jaga pernafasan

Baru lepas mendaki bukit. Muka kontrol jaga pernafasan

Arasta Bazaar. Aku tak beli apa pon kat sini. Tak tanya harga pon. Shopping kat sini tak sesuai untuk golongan traveller bajet rendah macam aku ni ha.

Arasta Bazaar. Aku tak beli apa pon kat sini. Tak tanya harga pon. Shopping kat sini tak sesuai untuk golongan traveller bajet rendah macam aku ni ha.

Lepas lalu Arasta Bazaar kena daki bukit skit, belok kiri, sampai la Blue Mosque. Sampai-sampai polis kata tutop. Ramai pulak tu barisan polis-polis. Takkan nak sambut aku datang Blue Mosque sampai macam ni meriah korang raikan. Pulak tu korang tutop demi nak bagi aku masok?? Maigod…Lempang muka banyak kali….(jangan perasan). Mr Pappi tanya en polisi kenapa tutop. Polis kata papa coming. Aik….papa mana pulak? Blur??? Rupanya pope datang.  Ooooo Pope datangggg. Derang panggil pope tu papa (baru tau).  Hagia sofia pon tutop. Aku tanya pukol berapa bukak balik. Polis kata mungkin belah petang. Jadi kami pon ambil keputusan pergi Topkapi Palace dulu. Tiga-tiga tempat ni dekat-dekat je antara satu sama lain. Nak masok ke Topkapi dikenakan bayaran 30 lira sorang. Apa kebenda nya Topkapi Palace ni? Topkapi ni adalah accommodation yang digunakan oleh royal residence pada zaman Ottoman. Lepas tu depa jemu depa buat istana baru yang lebih gah & cantik lagi tepi selat Bosphorus yang di bagi nama Dolmabahce Palace. (Aku tak visit new palace ni. Tak cukop masa, tenaga mahupon sumber pendapatan) Cerita lain pasal Topkapi sila la rajin-rajin google wiki.

Mula-mula masok ke Topkapi ni ada pintu gerbang. Lepas tu jumpa taman. Taman ni sangat cantik ok. Kat situ kena beli tiket kat kaunter. Tak ramai orang pon time kami sampai ni. Lepas tu masok satu lagi pintu gerbang. Kat sini kena scan cek apa semua beg. Tripod tak bleh bawak masok. Lepas cek scan apa bagai jumpa lagi taman. Keliling taman tu la bangunan-bangunan istana dia. Cantik & sesuai untuk photoshoot kawen. Jom layan gambar i olls posing. Muntah tanggung sendiri.

Bapak-bapak polisi yang berkawal sepanjang lawatan pope ke Blue Mosque

Bapak-bapak polisi yang berkawal sepanjang lawatan pope ke Blue Mosque

Entrance Topkapi Palace

Entrance Topkapi Palace

Taman dalam Palace

Taman dalam Palace

Sisa-sisa Autumn masih lagi ada

Sisa-sisa Autumn masih lagi ada

Ni pintu gerbang yang ke dua sebelom masok ke dalam kawasan istana

Ni pintu gerbang yang ke dua sebelom masok ke dalam kawasan istana. Dah kenapa cik abang dua orang tu usha-usha aku. Alo abang berdua…cepat skit jalan tu. Walaupon KJ kata lelaki sejati adalah tinggi + hitam + hensem tak bermakna u olls dalam senarai tu. Taste i macam Remy Ishak je tau.

Eh..Eh boleh pulak jumpa jamal kat sini. Kat kl tak jumpa pulak

Eh..Eh boleh pulak jumpa jamal kat sini. Kat kl tak jumpa pulak

Sebahagian kawasan di dalam istana. Tenang & damai.

Sebahagian kawasan di dalam istana. Eh…posing cover album plak kat sini

Yang tak best nya dalam istana ni tak boleh bawak masok stroller. Stroller sampai kaki lima je. So aku banyak duduk luar berbanding Mr Pappi yang banyak masok ke dalam istana. Dah la luar ni berangin kan…mula lah rasa nak makan je. Bila teringat experience kak wan yang datang sini last 2 weeks, kata nya dia kena ketok masa makan kat restaurant area ni. Jadi…lunch hari ni kami cadang nak naik tram ke luar kawasan ni. Masa kami nak keluar dari Topkapi ni, dah masok waktu zohor. Mr Pappi solat dulu dekat masjid depan Topkapi Palace ni.

Nampak tak pintu kat sebelah kanan tu. Derang azan dekat pintu tu tadi

Nampak tak pintu kat sebelah kanan tu yang ada grill tu. Derang azan dekat pintu tu tadi

Selesai solat, kami naik tram sampai ke station mana pon tak tau. Yang pasti station last sekali. Lepas tu tram akan berpatah balik ke Sultanahmet. Kami follow je tram sampai nampak area kedai-kedai yang menarik kami berhenti.

Kami berhenti kat station ni

Kami berhenti kat station ni Yusofpasa

Mr Pappi kata jom turun kat station ni sebab dia dah nampak kedai makan dengan kebab beso2. Hooreyy…..akhirnya bleh makan. Lama kot tahan dari tadi. Tahan lapaq & tahan kencing jugak. Jom layan gambaq makanan

Ni lah kedai nya

Ni lah kedai nya. Nama nya asrin

Kopi ni 8 ringgit secawan

Kopi ni 8 ringgit secawan

Daging ni makan dengan roti. Roti tu kalau dah habis sebakul dia refill.

Daging ni makan dengan roti. Nama dia eskandar. Roti tu kalau dah habis sebakul dia refill

Aku makan nasi, ikan & salad. Gambaq makanan aku yelek. Tak sempat nak ambik dah wassalam. Kos makan kami 2 kopi, 2 main course, 1 bakol roti & 1 mineral water = 27 lira. Reasonable le jugak sebab portion food dia banyak. Roti tu kami siap tapau bawak balik. Kami ambik tram pergi balik ke Sultanahmet. Tadi tak boleh nak masok Blue Mosque, so kali ni masjid biru dah dibuka pada orang awam. Mula-mula Mr Pappi masuk dulu. Lepas tu aku pulak masok. Gilir-gilir jaga Khaleeda. Plastik untuk simpan kasut disediakan dekat pintu nak masuk ke masjid. Bagi orang lelaki islam boleh masok solat dekat ruang tengah-tengah masjid. Jadi selepas solat Mr Pappi boleh la ambik gambar kat tengah-tengah ruang solat. Jom layan gambar-gambar Blue Mosque.

Courtyard

Courtyard

Tempat ambik wudhuk

Tempat ambik wudhuk

Dalam Blue Mosque

Dalam Blue Mosque

Seni kubah yang sangat cantik

Seni kubah yang sangat cantik

Ruang sembahyang dipisahkan dengan sekatan. Pengunjung boleh sampai takat tu je.

Ruang sembahyang dipisahkan dengan partition. Pengunjung boleh sampai takat tu je.

Blue Mosque dari luar

Blue Mosque dari luar. Depan tu ada banyak benches disediakan untuk pelancong menikmati panorama & keindahan Blue Mosque sambil-sambil makan buah berangan panas-panas. 

Kami tak masok melawat dalam Hagia Sofia sebab tak cukop masa. Nak masok hagia sofia kena beli tiket berharga 30 lira. Sapa-sapa yang bercadang nak masok banyak museum digalakkan beli Istanbul museum card. Kalau pergi time summer kena beli museum card sebab boleh potong que.

Hagi Sofia terletak berhadapan dengan Blue Mosque

Hagi Sofia terletak berhadapan dengan Blue Mosque

Hagia Sofia yang mulanya adalah gereja, kemudian semasa pemerintahan Ottoman dijadikan masjid. Lepas tu Mustafa Kemal Ataturk jadikan museum

Hagia Sofia yang mulanya adalah gereja, kemudian semasa pemerintahan Ottoman dijadikan masjid. Lepas tu Mustafa Kemal Ataturk jadikan museum

Lepas ambik-ambik gambar dekat taman depan Blue Mosque kami naik tram pergi ke Eminonu. Takde aktiviti apa pon saja je nak menghabiskan masa sambil-sambil cuci mata tengok rekabentuk masjid. Kat sini kebanyakkan nya masjid mempunyai design & color yang lebih kurang sama.

Yeni Cami yang bermaksud Masjid Baru

Yeni Cami yang bermaksud Masjid Baru terletak di hadapan spice bazaar

Spice Bazaar terletak di kawasan ni. Harini takde plan nak shopping apa-apa sebab esok punya itinerary adalah membeli belah. Haaa…..gembira nya rasa. Tapi kami tak membeli belah area ni. Gigih cari kawasan shopping dalam kampong. Tunggu next story.

Kami balik ke hotel naik tram dari Eminonu terus ke Cemberlitas. Tak larat dah nak jalan kaki. Singgah kedai beli air, 3 in 1 chocolate, shampoo brand turki yang sangat murah. Botol besar harga dia 4 lira je. Aku bawak balik KL mucid buat basoh simen bilik air. Hey…..tu shampoo mama la. Dia kata pelik tulisan shampoo ni. (Tepok dahi)

blue mosque 2

Ok…sambung nanti cerita hari ke 4. Hari shopping & hari paling kental sepanjang trip.

Suasana Subuh di Blue Mosque

Suasana Subuh di Blue Mosque

Istanbul Aku Dah Datang – Day 2

Klik cerita Day 1

28 November 2014

Pukol 4 pagi dah terjaga kami 3 beranak. Lapaq baq ang. Aku masak nasi lauk brahim rendang daging dengan ikan bilis. Khaleeda tibai susu & nestum. Lepas tu sengeh-sengeh golek-golek atas katil. Sementara tunggu Mr Pappi p solat, kami sambung tido dulu seround. Perut dah kenyang suhu 7 degrees plak tu, apa lagi…sambung tido lah. Tengok forecast hari ni cuaca baik. Cerah sepanjang hari.

Hari pertama di Istanbul…..kita naik ferry sikit pergi ke bahagian Asia. Nama tempat tu Kadikoy. Aritu aku ada baca blog local people kat Istanbul yang cadangkan suruh pergi Kadikoy. Kat sini ada satu cafe atas bukit yang boleh tengok view laut sambil-sambil minum chai. Dah kenapa …. datang punya jauh nak pergi minum chai je? Eh….ni view laut Marmara tau. Jemu dah ngadap Sg Gombak & Sg Bunus kat kl tu.

Apa-apa pon sebelum nak ke mana-mana, benda pertama yang kami kena cari Istanbul Card. Kami tanya orang kat sini derang kata boleh beli Istanbul Kart kat mesin yang berada di stesen-stesen tram. Istanbul Card ni macam touch n go card. Kalau habis duit bleh topout je. Tak perlu beli sorang satu, beli satu je dah cukop. Masa nak naik tu touch 2 kali. Lagipon kalau guna Istanbul Card dapat diskaun tambang. Jadi jimat beli ni daripada beli tiket satu-satu. Cost sekeping kad 10 lira. Lepas tu isi duit dalam kad tu. Ikut la nak isi berapa pon. 10,20-50 lira pon boleh. Kalau ramai yang guna isi le lebih.

Mesin tiket di Station Cemberlitas

Mesin tiket di Station Cemberlitas. Senang nye nak tau. Nama dia jeton sameeon.

Sebenarnya aku takde duit kecik nak beli Istanbul Card dekat Jeton Sameeon ni. Jadi kat belakang ni ada stall jual sandwich. Ramai orang dok beratoq. Rupanya sini pagi-pagi derang makan roti. Jadi terpaksa la beli sandwich sebab nak tukar duit. Nasib baik makcik ni tak bising sebab harga sandwich 4 lira je, tapi aku bagi 50 lira. Kalau makcik tu bising aku cakap la ni semua gara-gara jeton tu la mokcik. Tapi 4 lira punya sandwich bleh makan 2 orang. Besaq. Semua benda dia letak. Cuma yang takde mayonis, mustard, cili sos dan lain-lain sos. Derang letak cili flake je dik non. Jadi orang-orang Malaysia yang dah biasa makan cili sos tu sila lah bawak dari umah. We olls memang born tekak oversea tu yang tak makan guna cili sos kat sini. (Sebenaqnya aku tertinggal cili sos kat kl. Punya la gigih kumpol cili sos kfc. Sekali tertinggal dalam laci kat ofis)

Dia tanya aku dalam bahasa dia...aku main tunjuk je semua.

Dia tanya aku dalam bahasa dia…aku main tunjuk je semua. Pisang tu je dia tak letak.

Khaleeda Day 1 in Istanbul

Khaleeda Day 1 in Istanbul

Hokey…dah beli Istanbul Card, kami naik tram menuju ke Eminonu. Kat Eminonu ni kami kena naik ferry. Station Eminonu ni terletak nya Spice Bazaar & ferry-ferry nak ke asia, tour bosphorus, prince island dan banyak le lagi tempat-tempat yang aku tak tau. Sampai station Eminonu, kami ke terminal ferry ke Kadikoy. Ada banyak terminal kat sini. Lain destinasi lain terminal.  Terminal ke Kadikoy seberang jalan station Eminonu je. Naik ferry pon boleh guna Istanbul Card. Dalam ferry ada jual roti, minuman panas & minuman ringan. Dari Eminonu ke Kadikoy dalam 20 minit je.

Galata Tower dari Ferry

Pada yang gigih boleh jalan kaki dari Eminonu ke Galata Tower dengan menyeberangi Galata bridge. Tak berapa gigih bleh naik tram/bus. Bawah Galata bridge tu ada banyak kedai-kedai menjual baju, cenderamata & etc

Nah......pose istimewa khas untuk peminat-peminat

Nah……pose istimewa khas untuk peminat-peminat. Akan ada lebih banyak lagi gambar-gambar yang macam ni. Harap jangan muntah lagi

Kejap ye....Abang Remy Ishak tengah bagi burung makan. Kejap lagi Abang Remy sign autograph.

Kejap ye….Abang Remy Ishak tengah bagi burung makan. Kejap lagi Abang Remy sign autograph.

Dah bagi burung makan, pose siti situ sana sini, sampai la kami kat terminal Kadikoy. Area Kadikoy ni pon sangat pesat membangun. Kawasan shopping street dia di panggil Moda. Kat moda ni ada street yang jual semua barang-barang vintage. Sangat sesuai untuk penggemar barangan antik macam Abg Remy Sahak kita. (Request Abg Remy kena follow. Picit-picit skit bahu Abg Remy)

Depan terminal ferry

Depan terminal ferry

Tapi sebelom p Moda kena p tempat idaman kalbu aku. Nama cafe yang aku nak pergi tu Kemal’in Yeri. Nasib baik depan terminal ferry Kadikoy ni ada tourist information centre. Masok dalam tu kami tanya macamana nak pergi ke Cafe tu. Sebenarnya dia pon tak tau ada cafe kat situ. Sampai la dia bukak google map, baru dia tau tempat tu wujud. Dah kenapa orang Malaysia pulak tau dari korang yang keje kat tourist info ni. Takpe….maafkan dia sebab office dia ni sangat warm so berlama-lama pon takpe korang cari maklumat tu. Boleh kami panaskan badan. Eh…tuang kopi tu skit. (Bau kopi dalam office ni sangat ohsem)

Akhirnya dah tanya 2,3 orang kat dalam office ni, dia pon cerita la cara nak pergi ke situ. Yang pasti…bus berhenti kat luar, kami kena jalan kaki lebih kurang 20 minit ke cafe tu. Alah…cinque terre pon aku rabat naik, ini kan pulak jalan biasa (Haaaa kau…berlagak statement aku). Okey step pertama nak ke cafe tu…mula-mula naik tram klasik dekat depan starbuck Kadikoy. (Maaf ye…abg remy lupa nak ambik gambo tram klasik tu sebab excited dapat naik tram tu). Lepas tu turun kat station……..alamak lupa tapi awek kat information centre tu kata tunjuk kat drebar tram kertas yang dia tulis. Nama tempat dimana terletak nya cafe tu Ferit Tek Sokak. Jadi bila dah sampai dekat satu station tu, drebar tu suruh kami turun. Dari station tu kena menapak 20 minit menyusuri kedai-kedai yang comel-comel & kawasan rumah elit yang mengadap laut Marmara. First time aku rasa sangat best berjalan kaki sebab kawasan ni sangat aman, bersih, sunyi & elit. Agak nya derang punya land rover ni sorang 5 bijik kot, boleh dikatakan kat parking kete mostly semua guna land rover. Okey…jom layan gambo.

Sampai jugak cafe yang aku nak pergi ni

Sampai jugak cafe yang aku nak pergi ni

Kami order chai, roti & cheese. Minum-minum sambil ambik gambar.

Kami order chai, roti & cheese. Minum-minum sambil ambik gambar. Tempat duduk cafe ni overhang & mengadap laut. Bawah tu kedai yang sama

Khaleeda sengeh je pantang nampak camera

Khaleeda sengeh je pantang nampak camera. Kos makan roti 2 biji & chai 2 gelas – 10 lira

Ha....gambaq kami lagi

Ha….gambaq kami lagi. Berejam jugak kat sini. Jauh kot nak mai. Skali mai lepak lama skit

Debab-debab kucing jalanan kat sini. Kat sini kucing jalanan tak kebuluran yek. Merata-rata derang letak makanan kucing. Ada satu tempat tu memang derang buat rumah kucing dekat park & playground. Makanan kucing cap black wood yek tuan-tuan & puan-puan. Bukan cap giant buy 3 free 1 ke apa ke.

Debab-debab kucing jalanan kat sini. Kat sini kucing jalanan tak kebuluran. Merata-rata derang letak makanan kucing. Ada satu tempat tu memang derang buat rumah kucing dekat park & playground. Makanan kucing cap black wood yek tuan-tuan & puan-puan. Bukan cap giant buy 3 free 1.

Lepas minum sejam dua, tukar diapers Khaleeda, buat susu panas untuk Khaleeda, kami jalan-jalan sekitar kawasan ni. Daun pokok-pokok kat sini masih lagi kekuning-kuningan.

khaleeda & mummy 2

Aku rasa ok  jek aku ambik gambo ni.  Mr Pappi kata daun-daun tak banyak. Takkan aku nak ambik posisi menirap kot

Aku rasa ok jek aku ambik gambo ni. Mr Pappi kata daun-daun tak banyak. Takkan aku nak ambik posisi menirap kot

CAMERA

Oleh kerana harini hari jumaat maka nya, kami Mr Pappi kena lah pergi sembahyang jumaat. Kami pakai bantai je jalan kaki. Tah ceruk mana pon tak tau. Sampai satu tempat kami follow orang-orang lelaki berjalan kaki beramai-ramai. Haaaa….ni mesti nak p masjid. Tekaan kami betul. Akhirnya sampai la kat satu masjid yang terletak dekat jalan sair nefi sokak (nama jalan ni aku google. Teror la aku kalau bleh ingat) Tapi masjid tu ada taman permainan. So aku dengan Khaleeda tunggu kat situ sambil ditemani oleh kucing-kucing yang debab & kekenyangan (dia buat nohen je kat korang sebab dia cukop makan) Khaleeda dah lena diulit intan. Suhu sejuk cuaca panas, so rasa suam-suam je. Aku pon ngantok wey.

Selesai solat jumaat, kami berjalan kaki menuju ke pekan moda. Sepanjang jalan tu kami berhenti kat kedai-kedai vintage yang kebanyakkan nya ada kat sini. Akhirnya dapat la jaket kain khaleeda color pink. Sedap je kain dia bila pakai.

Khaleeda tidoq sepanjang jalan.

Khaleeda baru mangkit tidoq. Asal stroller benti je dia jaga. Letih ar macam ni mummy tak bleh benti duduk.

Pekan Moda

Pekan Moda

Jalan punya jalan kami sampai balik kat terminal feri Kadikoy. Laaaa….tak jauh sangat pon tapi bila naik tram rasa macam jauh sangat. Destinasi seterusnya adalah ke Tarihi Sali Pazari. Haaa…apa kebenda nye tu kan. Aku rasa Pazari ni maksudnya pasar. Sali ni mungkin sehari. Jadi bila combined pasar sehari. Haaaa kau…mampo kat Kadikoy pon ada pasar sehari. Tak tipu..memang pasar ni satu hari suntok. Dari pagi sampai malam setiap hari jumaat & ahad. Mana aku dapat tau tempat ni? Melalui blog rakyat tempatan le. Kalau blog tourist guide takde nya derang nak cite pasal outskirt area ni. Balik-balik dia suruh pergi Grand bazaar. Cliche sangat u olls. Hokey…sekali lagi kami pergi ke information centre nak tanya dia kat mana nak ambik bus. Sebenarnya pagi tadi dia dah kata suruh ambik mini bus ataupon bus 13a. Cuma nya kami tak sure nak ambik bus no 13a tu tang mana. Bus tu terletak di terminal B3 kalau tak silap. Kalau silap sila pergi ke kaunter pertanyaan semula. Dari terminal berhenti perhentian yang ke 7. Bus akan berhenti depan pasar sehari ni. Dont worry….tak susah pon nak cari. Kawasan pasar ni sangat huge dari jauh dah boleh nampak payung-payung jualan. Jom kita masok ke pasar.

Landmark dia pintu gerbang ni

Landmark dia pintu gerbang ni

Mula-mula masuk akan jumpa barang-barang fresh

Mula-mula masuk akan jumpa barang-barang segar

market 7

Korang tengok capsicum ke tengok yang tukang jual tu.

kuih macam kat kelantan kan. Manih letting

kuih macam kat kelantan kan. Manih letting

Kat bahagian tengah-tengah market ada section tekstil

Kat bahagian tengah-tengah market ada section tekstil

Mesra sungguh derang ni

Mesra sungguh derang ni

Segar bugar

Segar bugar

Kat dalam pasar ni ada cafe jual kebab & pancake turki. Nama pancake ni Yezlemek (mungkin ejaan dia beza skit). Rupa dia macam lempeng pisang yang mak aku selalu buat, cuma nya kat sini derang letak cheese, bayam, meat kat dalam. Ada satu lagi tempat yang femes & outskirt area jual yezlemek. Famous di kalangan orang tempatan. Yang tu nanti aku cite kat pos akan datang.

Pakcik kebab. Kebab tu dah sama beso dia

Pakcik kebab. Kebab tu dah sama beso dia

Ni rupa cafe dia. Makcik-makcik tu tengah gigih menguli lempeng

Ni rupa cafe dia. Makcik-makcik tu tengah gigih menguli lempeng

Aku tak membeli-belah sangat sebab baru hari pertama. Tapi sempat la beli sarung tangan khaleeda. Comel ada macam-macam design cartoon, bear, bunga etc. Harga sepasang 7 lira. Lepas tu jalan-jalan lagi jumpa pulak orang jual cadar. Kain cotton fitted. Macam-macam color ada. Plain. Harga satu 7.50 lira je. Saiz queen erk. Aku beli 2 helai. Jalan lagi jumpa pulak fridge magnet. Harga sekeping 1 lira. Murah ni. Nak dapat 50 sen macam mustahil. So aku beli 10 keping. Mintak free gift 2. Jalan lagi jumpa pulak jacket timberland budak. Cantik ni. Tawar menawar dapat la 2 lira sehelai. Haaaa….murah ko harga-harga kat sini. Eh tadi aku kata tak membeli belah sangat kan sebab hari pertama. Tak perasan pulak beli tu ini, last-last penoh tangan.

Hari dah makin gelap. Sunset awal kan. Lepas pekena chai kat cafe, kami naik mini bus yang memang dah tunggu depan pintu gerbang pasar ni. Penoh kot bus tu dah nama pon mini. Tapi sebab kami bawak baby, derang usahakan jugak bagi kami naik dengan stroller-stroller derang angkat. One thing about people kat outskirt ni sangat prihatin, mesra, ringan tulang & baik-baik kalau compare dengan kat downtown istanbul. Dalam bus main pas-pas duit tambang dari belakang ke driver sebab space nak bergerak dah sendat. Khaleeda pulak takmo duduk dalam stroller. Time ni la pon dia nak mangkit. Kami dukung dia terus sengih sampai telinga. Derang nampak-nampak je khaleeda sengih semua nak dukong dia. Lepas sorang-sorang acah dia. Orang sini memang suka budak-budak. Berapa kali dah kami kena tahan kat tepi jalan semata-mata derang nak ambik gambar khaleeda. Untong laaa jadi khaleeda.

Ok sambung balik perjalanan dari pasar ke terminal naik bus mini macam sardin cap ayam. Sampai terminal ferry angin kuat dah rasa sampai tulang-tulang dah ni. Kami naik ferry balik semula ke eminonu. Dalam ferry buat susu untuk khaleeda, dia balun sebotol & tidoq sampai la ke apartment. Sampai apartment dalam pukol 9 malam. Kat area ni dah sunyi. Orang tidor awal bangkali. Tapi memang area Sultanahmet kurang happening waktu malam kalau nak compare dengan area Taksim.

Ok….sambung hari ke 3 pulak nanti.

Kadikoy pada waktu malam

Kadikoy pada waktu malam